27 June 2023

5 overtuigende redenen om (toch) een inhaakkalender te gebruiken

De inhaakkalender heeft ten onrechte een beetje een suffig imago. Veel mensen houden er namelijk van als je actuele scherpe content maakt; je creëert momentum. De Speld doet dit natuurlijk als één van de beste en de snelste. Die posts gaan dan ook vaak viraal; natuurlijk omdat het grappig is, maar ook omdat het op dát moment ‘leeft’. Na drie dagen is het al veel minder grappig. Gelukkig is er ook ‘voorspelbaar nieuws’, zodat je al van tevoren iets moois kunt maken en het kunt posten wanneer het actueel is. Een goede reden om toch gebruik te maken van een inhaakkalender voor je contentstrategie, vinden wij. Maar er is meer! Hieronder lees je nóg vijf goede redenen om een inhaakkalender te gebruiken om extra waarde te creëren.

1. Verhogen betrokkenheid

De meest in het oog springende reden is het verhogen van de betrokkenheid van je doelgroep bij jouw merk. Wanneer zowel jij als je doelgroep enthousiast zijn over iets, ontstaat er een gevoel van gezamenlijkheid en verbondenheid, wat uitpakt in een positieve associatie. Door evenementen te erkennen en deel te nemen aan zaken die belangrijk voor hen zijn, laat je zien dat je hen echt begrijpt en geeft om hun interesses. Zo haakten wij bijvoorbeeld in op Pride. Dit legt de basis voor sterkere relaties, merkloyaliteit en klanten die geen genoeg van je kunnen krijgen!

2. Kapstok voor je social media strategie

Je hebt een mooie kapstok om je social mediastrategie aan op te hangen en naar een hoger niveau te tillen. Geen last-minute stress meer, maar een goed georganiseerde aanwezigheid op social media. Gebruik van humor wordt natuurlijk erg gewaardeerd. HEMA heeft bijvoorbeeld een grappige inhaker gemaakt op de discussie die zich elk jaar ontspint over de tijd van het jaar waarop de paaseitjes al in de winkel liggen (“veel te vroeg, het is pas februari!”) met de tekst: "Nu al, ja" boven hun advertentie. Goed gevonden 😉

3. Inspirator voor je creativiteit

Je kunt een contentkalender goed inzetten als inspirator voor je creativiteit. Schrijven zonder richting of kader is immers veel moeilijker dan over iets concreets als een maatschappelijke gebeurtenis. Dit geeft richting en je kunt het gebruiken om een verhaal over te vertellen.  Zo hebben wij elkaar op nationale complimentendag, allemaal een kaart vol complimenten gegeven en het resultaat gedeeld op de socials. Twee vliegen. Met de juiste evenementen of thema’s tot je beschikking, kun je boeiende verhalen creëren die resoneren bij je doelgroep.

4. Positioneren als trendsetter

Door pro-actief je contentstrategie af te stemmen op relevante evenementen met behulp van inhaakkalenders, positioneer je jouw merk als trendsetter in jouw branche. Uiteraard moet je ook hier je eigen tone of voice en beeldtaal laten aansluiten, anders verzwak je juist je geloofwaardigheid.

5. Merkzichtbaarheid

En last but not least: je merkzichtbaarheid. Dit lijkt wellicht een ‘bijvangst’-reden maar wat veel mensen niet weten, is dat het stiekem eigenlijk de belangrijkste is. Door strategisch jouw content af te stemmen op populaire evenementen en trending onderwerpen, plaats je jouw merk precies daar waar de actie is. De laatste maanden hebben we dit ook goed kunnen zien toen er een stortvloed van posts over de nieuwste versie van AI en ChatGPT online kwam. Door jouw content te associëren met spraakmakende gebeurtenissen, bereikt het een breder publiek en bereik je potentiële, nieuwe klanten. Inhaakkalenders stellen je zo in staat om mee te liften op de interesse van het publiek, waardoor jouw merk zichtbaarheid krijgt en er kansen voor groei ontstaan.

Reducerend en deducerend

Zoals je bij de titel al een beetje kon vermoeden, zijn wij fan van het gebruik van inhakers voor het vergroten van je merkzichtbaarheid, de betrokkenheid van je doelgroep en je voorloperspositie. Ook als handig instrument kan het jou helpen om tot creatieve en relevante content te komen. Wij zijn zelfs zo fan, dat we het begin van het nieuwe jaar hebben aangegrepen om tot een inhaakkalender te komen. Lekker meta. Je kunt deze inhaakkalender, met wat minder voor de hand liggende gebeurtenissen hier downloaden.

Hoe nu verder?

Oké, het is dus nu duidelijk dat een inhaakkalender je flink wat kan opleveren. Maar hoe kom je aan een geschikte inhaakkalender? Er zijn er vele op het internet betaald en onbetaald te downloaden en er zijn voor elke dag wel inhakers te vinden. Het is vandaag bijvoorbeeld zowel machinedag, werelddierentuindag, als de dag van de roos.

Het implementeren van inhakers in je marketingstrategie vereist een goed begrip van je doelgroep, timing en creativiteit. Kijk dus ook per ‘inhaker’ kritisch of je er wat mee kunt. Niet voor elk bedrijf is immers werelddierentuindag relevant ;-) 

Celine Simons

Content Manager

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!