13 June 2023

Vier geweldige employer branding strategieën

Regelmatig word ik benaderd door recruiters. Het ene aanbod is nog mooier dan het andere. En dat is ook niet zo gek, want voor iedere werkzoekende zijn er genoeg leuke banen te vinden. Hoe zorg je er voor dat talent voor jouw organisatie kiest en misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat medewerkers ook graag lang voor je blijven werken?

De meeste mensen werken het liefst voor een organisatie die bij hen past. Natuurlijk zijn salaris, vakantiedagen of een goed pensioen ook van belang, maar echte interesse en toewijding ontstaan door gedeelde normen en waarden. Culture is dan ook key! Wanneer je als organisatie weet wie je bent en waar je voor staat, is het veel makkelijker om mensen aan te trekken en te behouden die bij je passen. Pas wanneer de kernwaarden van een organisatie echt leven bij de collega’s, kun je aan de slag met het aannemen van nieuw talent.

Omdat goed voorbeeld goed doet volgen, nemen we in deze blog vier Nederlandse bedrijven onder de loep die het uitzonderlijk goed doen met hun employer branding en kijken we wat we van hun succes kunnen leren.

1. Coolblue

We starten met Coolblue, een online retailer die een sterke employer branding strategie heeft gebouwd rond zijn leuke en unieke bedrijfscultuur. Coolblue is opgezet door een stel vrienden en daarom zijn de cultuurwaarden “vriendschap, eigenzinnigheid, flexibiliteit en gewoon doen” al vanaf het begin belangrijk geweest. Door de nadruk te leggen op teamwork en plezier, creëert het bedrijf een aantrekkelijke werkomgeving voor het aantrekken en behouden van toptalent. De slogan “alles voor een glimlach” begint bij de medewerkers, want Coolblue gelooft dat blije medewerkers zorgen voor blije klanten. Dat zien we concreet terug in productfilmpjes waarbij Coolblue’ers zelf de producten toelichten, testen en jou laten meegenieten. Die creativiteit levert de medewerkers dan ook weer een glimlach op.


2. KLM

KLM heeft een sterke employer branding strategie gebouwd rond familie, gezondheid en carrièremogelijkheden. Maar liefst 32.000 KLM’ers maken deel uit van de grote, blauwe familie. Maar ook de familie van de blauwe familie ervaart voordelen:  partners, kinderen en familieleden kunnen tegen een zacht prijsje naar bestemmingen over de hele wereld reizen.

Ook gezondheid speelt een rol binnen KLM’s employer branding. Er zijn tal van opties om je te ontwikkelen als KLM’er, zoals slaapcoaching, anti-stressworkshops of speciale afvalprogramma’s. En ben je iemand die waarde hecht aan ontwikkeling? Dan zijn er talentscans en trainingen, tegemoetkoming in studiekosten, interne opleidingen en actieve management development programma’s om mooie carrièreperspectieven te bieden. Door de pijlers familie, gezondheid en carrièremogelijkheden, creëert KLM een werkomgeving waar ambitieuze, fitte werknemers graag komen werken.

3. Tony's Chocolonely

Tony's Chocolonely zet volledig in  op de waarden van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. De missie? De cacao-industrie 100% slaafvrij maken. Tony's Chocolonely positioneert zich hiermee als een bedrijf dat meer doet dan alleen winst maken. “Making the world a better place” is dan ook wat medewerkers betrekt en motiveert.

Naast een gezamenlijk doel, biedt Tony’s ook een inspirerende creatieve en grappige werkomgeving, met veel ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Op hun vacaturepagina laat Tony’s eigen mensen aan het woord om meer te vertellen over hun werkomgeving. Slim, want zeg nou zelf; je medewerkers kunnen toch het beste vertellen over het werk dat je potentiële nieuwe mensen zullen gaan doen.

4. HEMA

HEMA, onze typisch Nederlandse winkelketen, heeft een employer branding strategie gebouwd rond haar waarden van inclusie en betrokkenheid. Dat betekent dat HEMA iedereen een gelijke kans biedt om te laten zien wat je kunt, ongeacht je achtergrond, geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. HEMA bewijst dit onder andere door de Charter Diversiteit te ondertekenen, waarmee ze beloven nog harder te zullen werken om diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer te verbeteren. Sinds 2020 heeft HEMA ook een interne werkgroep “HeyPride”. HeyPride organiseert elk jaar positieve en toegankelijke acties om het begrip over de LHBTIQ+- gemeenschap te vergroten.

Met deze betrokkenheid wil HEMA haar medewerkers gewaardeerd en gemotiveerd laten voelen. HEMA is de werkgever die in je gelooft, je accepteert zoals je bent én je wil helpen het beste uit jezelf te halen.

Wat we zelf doen aan employer branding

Net als de bovenstaande bedrijven, kijken we bij brandwebbing ook goed naar onze eigen identiteit en de cultuur. We vinden het belangrijk dat er een open bedrijfscultuur is, waarbij iedereen elkaar dingen kan vragen, met elkaar kan lachen en elkaar kan aanspreken op hun werk. En ja, ook de leidinggevenden. We geloven in ons team. Iedereen krijgt veel verantwoordelijkheid, want je leert het meest van dingen gewoon doen. Door de open cultuur en het grote verantwoordelijkheidsgevoel, werken we met een energiek team dat zich graag ontwikkelt en niet gauw een uitdaging uit de weg gaat.  

Maar hoe ervaar je die cultuur dan? Voel het in onze weekstart, waar één van ons een case presenteert. Of in de presentatiecursus die we laatst kregen, waarbij improvisatietalent Rembrandt, het hele team improv-technieken meegaf om beter te leren presenteren. En in het competitieve en creatieve teamuitje waarbij er, naast een fotowedstrijd en graffitiworkshop, ook lekker gefeest is.

De puzzel van employer branding

Een goede employer branding strategie is, zeker in de huidige competitieve arbeidsmarkt, cruciaal voor organisaties om toptalent aan te trekken en te behouden. De kosten voor werving van personeel kunnen behoorlijk oplopen naarmate een functie moeilijker te vervullen is. Het is dan ook zinvol om weloverwogen en passende keuzes te maken in je employer branding, zodat je actief kunt sturen op de waarden van werknemers en potentiële kandidaten. De cultuur bepalen en uitdragen, is bepalend voor wie je aantrekt en geldt, als het goed is, voor de hele organisatie.

Thomas Hak

Media Consultant

Ook interessant

Even doorpraten?

Wij helpen andere organisaties graag bij het opstellen van een sterke employer branding strategie en de uitvoering hiervan. Weten hoe we jouw kunnen helpen?

Neem contact op!