Diabetes Hart Quiz

Klant: Diabetesvereniging Nederland
Project:
Diabetes Hart Quiz
Jaar:
2018/2019

De Diabetesvereniging Nederland (DVN) komt op voor de belangen van alle mensen met diabetes. Goede zorg en voluit leven met diabetes, daar zetten zij zich voor in! Eén van de aandachtspunten bij diabetes type 2 (T2D) is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Daarom is ons gevraagd om op een laagdrempelige manier, mensen met diabetes type 2 en hun omgeving bewust te maken van deze risico’s.

Uitdaging
Patiënten met diabetes, met name type 2, hebben een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Sterker nog, hart- en vaatziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak van mensen met diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt echter dat de kennis over deze risico’s heel erg laag is. Daarbij is diabetes voor sommigen een moeilijk onderwerp dat gevoelig ligt, waardoor er niet veel over wordt gepraat. Wij bedachten daarom een campagne die op een leuke en engaging wijze de kennis vergroot onder de doelgroep, met een tweeledige doelstelling:

  • Het bewustzijn vergroten van het risico op hart- en vaatziekten onder T2D patiënten.
  • Nieuwe mindset en gedragsverandering bewerkstelligen onder T2D patiënten (het risico op hart- en vaatziekten bespreekbaar maken).

Oplossing
Kennis overdragen en gedragsverandering bewerkstelligen zijn ingewikkelde processen. We willen de patiënten op een laagdrempelige manier benaderen, waarbij er wel genoeg kennis wordt overdragen.

Het menselijk brein begrijpt en onthoudt informatie beter als de informatie wordt gepresenteerd in de vorm van een spel. Door gebruik te maken van deze ‘gamification’ hebben we meteen een manier te pakken waarop we patiënten laagdrempelig bereiken. Deze campagne hebben we daarom in een quiz format gegoten: 4 thematische quizzen, ieder met een andere incentive, om patiënten te motiveren alles uit te spelen.

Het platform dat we voor de aanjaging hebben gebruikt is Facebook, omdat de leeftijd van T2D patiënten 35 jaar en ouder is, sluit Facebook daar het beste op aan qua social platform.

Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van de website van DVN, waar een subpagina is ingericht met alle informatie over de quizzen en het onderwerp. De combinatie van quizzen en Facebook is een potentiële succesformule, want het:

  • is laagdrempelig,
  • is reactief,
  • is mobile optimized (quiz is volledig responsive),
  • excelleert in sociale omgevingen,
  • stimuleert engagement en dialoog.

De campagne
Om de campagne aan te jagen hebben we verschillende middelen ingezet, waaronder een video, wist-je-datjes en custom-made afbeeldingen. De campagne heeft 6 maanden gelopen en heeft alle gestelde KPI’s ruimschoots behaald en de verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Benieuwd naar de specifieke resultaten? We hebben ze samengevat in deze onepager. Dit succesverhaal deed het zo goed voor de leden van de Diabetesvereniging Nederland, dat we de campagne gaan vervolgen in 2019 op een wijze die in lijn ligt met de Diabetes Hart Quiz.

Resultaten

0.626

Unieke mensen bereikt

0.458

Engagements (likes, shares, reacties)

0.819

Uitgespeelde quizzen

ProRail
Het Spoor …
mei 8, 2019
Weeelectric
Decons…
augustus 16, 2019