blank

Je moet schieten anders kan je niet scoren

Creatie, Marketing, Media juni 28, 2018 By

De Weltmeister ligt uit het WK Voetbal na 3 zeer matige potjes voetbal in de groepsfase. De binnen -en buitenlandse media buitelen over elkaar heen om te zoeken naar verklaringen. Hoe kan het dat die Mannschaft zo slecht voor de dag is gekomen in Rusland en er geen enkele speler zijn eigen niveau wist te halen en er geen team stond?

Uit de statistieken blijkt dat een wereldkampioen 4 jaar later vaak niet door de groepsfase komt. Dat was deze eeuw al 4 keer eerder het geval. Frankrijk in 2002, Italië in 2010 en Spanje in 2014. Hier is dus sprake van een trend. Wat is dan de verklaring van deze trend?

Een team dat wereldkampioen is geworden wil graag vasthouden aan de structuren en spelers van dat team. Immers, we zijn toch wereldkampioen dus waarom moeten we veranderen? Daar zit precies het knelpunt. Op het moment dat je succes hebt is het juist van belang om kritisch te zijn over spelsysteem, spelerselectie en staf bepaling. Hoe moeilijk ook, doorselecteren van spelers direct na een gewonnen WK lijkt het juiste antwoord. Vasthouden aan teveel ‘oude & bewezen’ spelers lijkt een zekerheidje, maar werkt vaak averechts.

Zijn er parallellen te trekken met het marketingcommunicatie vak? Ik denk het zeker.

Sterke merken kenmerken zich doorgaans met een unieke propositie, consistente mediastrategie en opvallend creatief concept. Maar ook bij merken die succes hebben zien we vaak dat ze net te lang blijven doen wat ze al jarenlang deden. En dan is de weg naar beneden vaak al ingeslagen. Keer het tij dan nog maar eens om. Is lastig. De wereld om je heen verandert in een rap tempo. En consumenten veranderen ook. Er is ineens nieuwe concurrentie met nog uniekere proposities en spraakmakendere campagnes. Het marktaandeel en de imago statements staan ineens onder druk.

Kortom wat kunnen we leren van de Duitsers?

Zorg voor een sterk & solide merk fundament (missie en positionering), waar je altijd op terug kan vallen. Maar zorg er vervolgens wel voor dat je continu aan de product, marcom en media knoppen blijft draaien om voor een goede ontvangst te zorgen bij je doelgroep.

Blijf te allen tijde scherp in alles wat je doet, en zet bij succes juist een tandje erbij.


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. Maar wel één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Emoji: onmisbaar in e… juni 21, 2018 Verscheidenheid aan emoji Vacature: Digital med… juni 29, 2018