Het lijkt wel een trend, elk bedrijf probeert content te creëren die zo vermakend of bijzonder is dat het op social media viral gaat doordat het door iedereen gedeeld wordt. Het lijkt erop dat dit de bedrijven ook altijd lukt, maar niets blijkt minder waar. We zien natuurlijk alle succesverhalen, kijk bijvoorbeeld naar Bol.com, een meester te noemen in het creëren van shareable content. Een die we ook niet mogen vergeten is Centraal Beheer Achmea, ‘even Apeldoorn bellen’, tegenwoordig een begrip in de Nederlandse samenleving. Doordat deze commercials zo vermakelijk waren werden ze massaal gedeeld en werden ze keer op keer daardoor een rechtstreekse hit.
Mislukte cases
Toch zijn er genoeg voorbeelden waarbij de poging aardig mislukt is. Een goed en recent voorbeeld hiervan is de ‘hoofd-onder-rok-reclame’ van Lampdirect. Deze kreeg meer dan 250 klachten via Reclame Code Commissie en werd daarbij ook als ‘beschamend’ bestempeld. De oorzaak van deze blunder is de #MeToo-discussie. Lampdirect wilde brutaal zijn met deze campagne en hoopte op de betiteling ‘breaking the internet’. Niets was minder waar, het was gewoonweg te vroeg om het op deze manier te proberen.
In 2018 wist Snapchat de plank ook nog eens flink mis te slaan met als gevolg: 800 miljoen dollar verlies in waarde van de aandelen. Ze lanceerden een ‘would-you-rather’ spel via de app waarbij een van de vragen was: Would you rather slap Rihanna or punch Chris Brown? Dit viel natuurlijk niet in goede aarde bij beide celebrities, maar net zomin bij de rest van de wereld. Huiselijk geweld is een erg actueel onderwerp en een serieus probleem.
Ook heeft ProRail ooit de campagne Victim Fashion de wereld in gebracht. In deze campagne toonde ProRail nagemaakte beschadigde kleding die jongeren droegen als slachtoffer van een treinongeluk. Doormiddel van deze kleding moesten tieners gewaarschuwd worden voor de gevaren op het spoor. Er kwam veel kritiek op de campagne, hij zou onnodig hard zijn. Veel machinisten, conducteurs en ook nabestaanden van slachtoffers zouden aan traumatische ervaringen herinnerd worden. Na veel klachten is deze campagne dan ook vroegtijdig gestopt.
3 tips om niet te mislukken
Hoe voorkom je nou dit soort mega blunders? Wanneer je tips opzoekt om je marketing content viral te laten gaan word je overspoeld met lijstjes; 7 tips to …, 5 ways to …, With these 10 tips you …. Het houdt niet op, daarom dat wij er voor jou zijn ingedoken en hebben wij er het meest zinvolle uitgehaald wat ervoor kan zorgen dat je niet zo’n grote blunder als Snapchat begaat.