blank

Waarom een why?

brandwebbing, Marketing, Positionering december 1, 2017 By

Jij kent er ongetwijfeld ook een paar: mensen die met sprankelende ogen vertellen over hun werk. Enthousiast weten ze te verwoorden waar ze aan bijdragen en waarom hun werk ertoe doet. Grote kans dat ze werken in een organisatie waarvan het bestaansrecht, de why, helder is én wordt ingezet om medewerkers en klanten te inspireren.

Vorige week verscheen voor de 7e keer op rij ‘De Inspirerende 40’, een lijst met de meest inspirerende organisaties van Nederland in 2017.  Wat mij opvalt? De toppers, waaronder Ikea, Tesla en Tony’s Chocolonely, hebben drie dingen gemeen:

  • Ze zijn continu in ‘een staat van bèta’, nooit af en altijd op zoek naar verbetering;
  • Ze weten impact te creëren, vaak door slim gebruik te maken van technologie;
  • Last but not least: naast een duidelijke focus op hun eigen purpose, zijn ze ook klantgericht.

Prachtig, als je die duidelijke focus op de eigen purpose, why of hoger doel gevonden hebt. Dan krijg je mensen die met sprankelende ogen vertellen over hun werk. Zo ontstaan sprekende voorbeelden als deze van NASA uit de jaren ’60 van de vorige eeuw: het antwoord van een schoonmaker, op de vraag naar zijn taak. Hij zei trots: ‘Ik help mee om de eerste mens op de maan te krijgen.’

Die trots, die sprankeling boven tafel krijgen. Dat begint bij weten waar je als organisatie aan bijdraagt. Wat is je plek in het grotere geheel? Wat is het gedeelde geloof binnen jouw organisatie?
Ik houd van die gezamenlijke zoektocht. Om hernieuwde energie en focus te vinden. Met een slim model als leidraad uitkomen bij de échte drijfveren, de trots en de sprankeling. En dat maakt vervolgens niet alleen het werken in een organisatie leuker, het levert nog resultaten op ook.

Onlangs klopte een universitaire opleiding bij ons aan. De instroom van studenten daalde gestaag, de werksfeer werd minder, het ging niet best. Via een herpositioneringstraject vonden we een hernieuwde focus, een why die óók klantgericht is. Die de leidraad werd voor een verbeterde versie van de opleiding. Het geloof en de motivatie van docenten keerde terug. En nu hun hervormde opleiding een feit is, liegen ook de resultaten er niet om. Van een gemiddelde 150 naar ruim 400 scholieren op een open dag. Mensen met een sterker profiel en een betere motivatie ook. Een prachtige wedergeboorte van deze opleiding. Eentje die een topplek heeft verworven in mijn persoonlijke inspirerende 40!


blank

Nannie Gieles

Nannie is wysiwyg, enthousiast en houdt van aanpakken. Haar kracht ligt in het snel doorgronden van de marketing communicatie problematiek en het vinden van de oplossingen.

2018 is coming… november 24, 2017 coming soon Goede voornemens december 19, 2017