blank

Vrouwen bloot, handel dood?

Marketing, Media juni 5, 2018 By

De zomer wordt doorgaans gezien als een periode met weinig commerciële slagkracht. Adverteerders tillen dan ook vaak hun campagnes over deze periode heen omdat ze vrezen voor te weinig respons. Is dit wel terecht? Is de belangrijkste reden niet gewoon dat marketeers zelf op vakantie zijn of gaan? De campagne moet immers intern wel zichtbaar zijn en wie moet anders de campagne ‘managen’? Eigenlijk dus een praktisch en organisatorisch probleem.

Heeft de doelgroep hier een boodschap aan? Neen, zij is ook in de zomer prima te bereiken. Door de ingevoerde vakantiespreiding zal maximaal 12% (bron CBS) van de Nederlanders tegelijk op vakantie zijn in het buitenland gedurende de zomermaanden. Oftewel, ruim 16 mio. mensen zijn gewoon in Nederland aan het werk of op vakantie.

Adverteren in de zomerperiode biedt juist enorme kansen. Ik geef je 3 redenen;

1) Meer bereik voor minder geld

In de zomermaanden is er minder concurrentie, met als resultaat lagere advertentietarieven. Je boodschap zal dan ook eerder en beter opvallen. De doelgroep beleeft een rustigere periode, en heeft meer tijd én aandacht om producten en of diensten in overweging te nemen. De prestaties van de media zijn ook niet minder, omdat er veelal afgerekend wordt op gerealiseerd bereik. In de zomermaanden zijn vaak ook extra mooie kortingen (of bv. doorhang op buitenreclame) te onderhandelen bij media exploitanten.

2) Activatie van je doelgroep

De zomer is ook een uitgelezen kans om echt in contact te komen met je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan de vele festivals en (sport) evenementen die gehouden worden, of locaties als Schiphol en aan de kust van Nederland. Dit soort locaties lenen zich uitermate goed voor het inzetten van pop up stores, promotie & activatie campagnes.

3) Veel bereik op specifieke plekken

Ook tijdschriften worden in de zomer beter gelezen; veel mensen nemen ze mee op vakantie. Mensen blijven in de zomer massaal (mobiel) internetten, ook in buitenland. Zeker nu de roaming kosten in Europa zijn afgeschaft. En door het toenemende aanbod van Digital Out of Home wordt het ook steeds makkelijker om specifieke doelgroepen te targeten op een specifiek moment gedurende de dag en locatie met een specifieke boodschap.

Kortom: de zomer biedt volop kansen! Dus hup marketeers, doe eens gek en ga anti-cyclisch adverteren.


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. Maar wel één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Ivoren toren marketin… mei 31, 2018 marketing in de ivoren toren marketing bijenkorf utrecht Marketing done differ… juni 15, 2018