blank

Verkiezingscampagnes

Creatie, Marketing, Media maart 7, 2017 By

Even een testje: ‘Voor een land dat we willen doorgeven’, ‘Kansen voor iedereen’ en ‘Plan B, omdat er geen planeet B is’. Van welke politieke partijen zijn bovenstaande slogans? Allemaal ingespeeld op emoties en allemaal anders dan de slogans van de verkiezingen in 2012.

Traditionele media

Nog een paar dagen en dan kunnen we stemmen. Uit de peilingen blijkt dat steeds meer zwevende kiezers een partij hebben gevonden. Dus wil je als partijleider het laatste deel van de groep zwevende kiezers naar je toe trekken, dan moet je nú handelen en zichtbaar worden. We zien dat veel partijen dan weer kiezen voor een traditionele strategie met extra buttons, zadelhoesjes, rozen en posters.

Zo vind je op elke straathoek en bushokje een campagnebeeld in de vorm van een poster. Tekst in combinatie met beeld is altijd sterker. Enkel het verkiezingsprogramma trekt niet echt de aandacht, al past het verkiezingsprogramma van Geert Wilders wel precies op een poster. Nee, politici begrijpen dat er beeld nodig is voor de campagneposter. Alleen echt origineel zijn ze allemaal niet echt. Er gaat zelfs een formule rond die opgaat voor bijna elke politieke campagneposter:

(Lijsttrekker + pak) + 3 woorden x zelfoverschatting – (sexappeal x 200) = campagnebeeld

Digitale media

Aangezien oriëntatie op de verkiezingsprogramma’s voornamelijk online plaatsvindt, is het heel belangrijk juist ook hier goed zichtbaar te zijn. In januari schreef NRC over politieke partijen en hun rol op sociale media. Voor dit stuk onderzocht NRC in samenwerking met De Erasmus Universiteit Rotterdam welke partijen impact hebben op Facebook. Een van de conclusies was dat PVV en Denk de meest besproken partijen zijn op het sociale medium, met een minimum van 1300 interacties bij elke post die ze plaatsen.

Ook YouTube is een populair kanaal deze verkiezingen. CDA-lijsttrekker Buma gaat in gesprek met kinderen. Aandoenlijk, maar niet origineel. Michelle Obama en vele anderen deden dit namelijk ook al. De ex-witte-huis-bewoners zijn populair, want Jesse Klavers speech heeft wel heel veel gelijkenis met die van Barack Obama, zo toonde Arjen Lubach in Zondag met Lubach. En wat denken jullie van vloggende politici? Interessant om te zien wat zij allemaal doen op een dag, maar of het nu echt influencers zijn?

Maar toch, de verkiezingscampagnes gaan verder dan een paar leuke posts en een dagboek-video: politieke partijen gebruiken namelijk ook data. Door gedetailleerde informatie kan elke partij zijn eigen doelgroep aanspreken. Elke partij weet de leeftijd, opleidingsniveau, inkomen, postcode en interesses van hun doelgroep en kunnen hierop targeten op bijvoorbeeld Facebook.

Politieke partijen geloven dus ook in digitale microcommunicatie en geven niet alleen meer mediabudget uit aan de traditionele massacommunicatie. En dat moeten ze ook wel. Verkiezingen zijn één dag in de vier jaar. Dus moeten campagnes ervoor zorgen dat die dag wordt geacteerd door de doelgroep in de gewenste richting. Traditionele media-inzet zorgt daarbij voor de beeldvorming en is ook zeker onmisbaar. Zou jij op een partij stemmen die niet één keer tijdens de campagneperiode in het straatbeeld te vinden is? De posters, het canvassen etc. is een zekere verwachting van Nederlanders die de partijen moeten waarmaken. Maar daarnaast zorgt de digitale microcommunicatie voor het effect bij de juiste mensen. Oftewel een complementaire samenstelling van media, je zou het een formatie kunnen noemen.

Bronnen:


blank

Tanja Wilming

Tanja is een positieve wervelwind. Met veel enthousiasme en blijk van inzicht pakt ze alles aan wat op haar weg komt. Heb je wat uitdagends, gooi het maar haar kant op

Prinsesdag februari 27, 2017 Chantal Janzen versto… maart 20, 2017