blank

Van programmatic buying naar programmatic marketing

Media, Tech oktober 29, 2016 By

Programmatic buying is ondertussen een woord in de vocabulaire van iedere (online)marketeer. Maar desalniettemin blijft het hele proces voor velen een ver-van-mijn-bed-show, want wat houdt het nou precies in? Wat kan ik met programmatic buying dat ik met traditionele inkoop methodes niet kan? Wat is de toegevoegde waarde van wéér een nieuwe methode toevoegen aan een al uitgebreide set van tooling? De antwoorden op vragen als deze zijn oneindig divers, iets dat onverhoopt ook voor een zeer diverse inzet van programmatic buying zorgt.

Een steeds beter zichtbare splitsing is de tweesplitsing tussen wat we programmatic advertising en programmatic marketing noemen. Beide vormen maken gebruik van de mogelijkheden van programmatic, het verschil tussen de twee zit hem juist in een onverwachte hoek, namelijk de creatieve executie.

Een programmatic advertising campagne is te kenmerken aan een (ogenschijnlijke) one size fits all aanpak. Er wordt in een programmatic advertising campagne gebruik gemaakt van de krachtige targeting methodes die programmatic buying heeft. Echter, wordt er vervolgens geen rekening gehouden met de individuele wensen van de specifieke doelgroepen. Zo zal er bijvoorbeeld aan een liefhebber van oldtimers eenzelfde autoverzekeringsuiting worden vertoond als aan iemand die enkel interesse toont in stationwagons. Het is overduidelijk dat een gelijk aanbod niet interessant is voor op zijn minst een van de twee bereikte personen. Om het in een zin samen te vatten: programmatic advertising houdt rekening met de technische mogelijkheden van programmatic buying, maar laat de creatieve mogelijkheden vervolgens links liggen. Een situatie die niet wenselijk is.

Programmatic marketing is de meest wenselijke vorm van programmatic buying. Naast dat het gebruik maakt van de krachtige targeting methodes die programmatic buying biedt houdt het namelijk ook rekening met een specifieke creatieve executie. Zo zal er aan een liefhebber van oldtimers een uiting worden vertoond met daarin een specifieke aanbieding voor een oldtimer-autoverzekering, en zal er aan iemand met enkel interesse in stationwagons een uiting worden vertoond met een specifiek aanbod voor stationwagon-autoverzekeringen.

Een programmatic marketing campagne creëer je niet met een enkele discipline, maar is juist een samenwerking van meerdere disciplines. Zo moet je voor een programmatic marketing campagne een samenwerking opzetten tussen media en creatie. Een samenwerking die uiteindelijk zal zorgen voor de beste resultaten!


blank

Jorn Moraal

Jorn maakt het onmogelijke mogelijk. Met zijn mix van marcom, tech en doorzettingsvermogen creëert hij first-mover-advantage voor zijn klanten. Als pionier in de digitale marcom is hij veelgevraagd spreker en docent.

brandwebbing verhuisc… mei 6, 2016 Brandwebbing-verhuiscampagne Je mag wel u zeggen h… november 29, 2016