blank

De Top 3 van Koffiedik kijken

brandwebbing, Marketing, Positionering januari 13, 2017 By

In ons vak worden nogal wat events georganiseerd. Een leuke vind ik Koffiedik Kijken, waar jaarlijks enkele vakgenoten hun verwachtingen voor het komende jaar uitspreken. Hier de 3 die ons het meest zijn bijgebleven:

1 – In 2017 ontstaat een nieuw medium met nieuwe advertentievormen (Marion Koopman)

Google Home gaat definitief zijn intrede doen in Nederlandse huishoudens volgens Marion Koopman van Greenhouse Group. Waar het voor adverteerders interessant wordt?
Stel je wilt een pizza laten bezorgen. Je vraagt aan Google Home om een pizza. Hij vraagt aan jou: ‘Wat voor pizza wil je? Dominos, New York Pizza of Mario Utrecht?’ Wat ben je bereid te betalen om met jouw merk bij de eerst genoemde opties te staan? Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw merk een rol speelt in de resultaten die Siri of Google Home voorstelt?

2 – De slogan is het nieuwe logo (Mariëlle Krouwel)

Van totaal andere orde: we hebben in 2016 nieuwe slogans gezien die sterker zijn dan het merk zelf, en dat gaan we meer zien volgens Mariëlle Krouwel van SNS. ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ van Tele2 is het meest sprekende voorbeeld. Volgens mij niet per se iets van 2017: hoe lang geleden was ‘Even Apeldoorn bellen’ al niet sterker dan Centraal Beheer? Maar in combinatie met Mariëlles voorspelling dat copy belangrijker wordt dan art wel een mooie stelling.

3 – De verkiezingen: Kabinet Aboutaleb I komt eraan (Marc Oosterhout)

Strateeg Marc Oosterhout van N=5 vind ik een genot om naar te luisteren. Recent heeft hij een boek geschreven over de verkiezingen. Hij stelt dat het Nederlandse politieke landschap onoverzichtelijk is en verkiezingsprogramma’s nagenoeg inwisselbaar zijn. Er is maar één oplossing: politieke partijen moeten op zoek naar een heldere en onderscheidende why. De partijen moeten zichzelf onmisbaar maken en daarbij kunnen zij veel leren van merken – want stel dat de PvdA denkt als de HEMA, D66 als Apple en de PVV als Unox, zou het dan niet veel beter gaan met de partijen? Marc onderstreepte dit met een op eigen initiatief geproduceerde video voor de PvdA, gebaseerd op zijn strategie. Een prachtige film. Als deze de komende weken echt ingezet wordt, geloof ik dat de PvdA nog serieus kans gaat maken de grootste te worden. Over de kracht van communicatie gesproken.


blank

Nannie Gieles

Nannie is wysiwyg, enthousiast en houdt van aanpakken. Haar kracht ligt in het snel doorgronden van de marketing communicatie problematiek en het vinden van de oplossingen.

Filmfanaten januari 9, 2017 Filmlamp Rommel! januari 16, 2017