blank

Super Bowl commercials: belangrijke boodschap, sex sells of gewoon grappig?

Creatie, Marketing februari 6, 2017 By

Gister vond de 51ste editie van de Super Bowl plaats. Bij uitstek het moment om als adverteerder je podium te pakken. Wie had 5 miljoen voor een commercial van 30 secondes over en wat was het resultaat?

Uiteraard waren de grote merken, Ford, Coca-Cola en Google vertegenwoordigd tijdens de finale van het American Football. Maar ook ietwat kleinere merken, zoals It’s a 10 Hair Care tastten diep in de buidel. 62 commercials waarin van alles voorbijkwam: beroemdheden, prachtige landschappen, herkenbare muziek en schattige baby’s. Alle merken deden hun uiterste best om op te vallen ‘tussen de vele spelers’. Toch zijn er altijd een aantal categorieën te onderscheiden in de finale-commercials.

Belangrijke boodschap

Budweiser, hét biermerk in Amerika, vindt zijn oorsprong in Europa en om precies te zijn in Duitsland. In de commercial wordt getoond hoe Duitser Adolphus Busch in 1857 aankwam in Amerika als immigrant. De grondlegger van Budweiser werd allesbehalve hartelijk ontvangen. Een zeer duidelijke link naar het immigratiebeleid van President Trump.

 

Ook 84 Lumber, een bedrijf dat bouwmaterialen verkoopt, zocht in zijn commercial de actualiteit op. In 1½ minuut zie je hoe een Mexicaanse moeder en kind hun reis naar Noord-Amerika beginnen. De muur komt in deze advertentie niet voor, omdat FOX dit te controversieel vond. Maar in The Entire Journey is de muur wel degelijk te zien.

Sex sells

Daar sta je dan; achter het aanrecht, met je pannetje op de inductieplaat. Maar dan zie je het! Een vlek! Je wereld stort in en een in-en-in trieste blik ontstaat op je gezicht. Een grote plotwending, want ineens begint sensuele muziek te spelen en komt de held van dit verhaal, een sexy Mr. Proper met een emmer en zeem jouw kant op lopen. De blik op je gezicht verandert van wanhoop in verlangen. Terwijl Mr. Proper behendig met zijn stok en sop in de weer gaat, schuur jij met je kont tegen het aanrecht en woel je je haren in de war. De sensuele liefdesbubbel spat uiteen als blijkt dat het niet Mr. Proper is die met al zijn schoonmaakspullen voor je staat, maar je eigen vent. Dan bespring je hem maar.

“You gotta love a man who cleans”. Nou inderdaad, maar niet op deze manier. Een tenenkrommende commercial waar, onder het motto ‘sex sells’ wordt geprobeerd een saai merk op te poetsen tot een opwindend product. Helaas Mr. Proper: zelfs je witte strakke broek en swingende heupen, doen mij weinig.

Gewoon grappig

En van Mr. Proper gaan we naar Mr. Grey. T-Mobile probeert elk jaar een beroemdheid aan de haak te slaan voor in de commercials van de Super Bowl. Waar het vorige jaren nog Kim Kardashian en Drake waren, zijn het in 2017 Snoop Dogg, Martha Stewart, Justin Bieber en Kristen Schaal. De commercial met deze comédienne vind ik gewoon grappig.

De advertentie gebruikt de de setting van Fifty Shades Of Grey. Kristen komt geblinddoekt in de speelkamer van haar Mr. Grey, die zegt: “Every time you go over your data limit, you get punished.” Wireless pijn is fijn, zolang je in bent voor dat soort dingen, aldus T-Mobile.

In commercial nummer 2 heeft Kristen vervolgens eenzijdige telefoonseks met de klantenservice. Het antwoord van de medewerker op de vraag wat haar straf is voor het overschrijden van haar datalimiet, brengt Kristen tot een hoogtepunt. “Was that good for you? For me too, thank you”. Nou, it was good for me too, T-Mobile: ik heb gelachen.

https://www.youtube.com/watch?v=b49dfTUFFZQ

https://www.youtube.com/watch?v=pNCG9fHGXB0

 


blank

Tanja Wilming

Tanja is een positieve wervelwind. Met veel enthousiasme en blijk van inzicht pakt ze alles aan wat op haar weg komt. Heb je wat uitdagends, gooi het maar haar kant op

Q-factor januari 31, 2017 DeadlineDay- q-factor Content Marketing Wat vonden wij van he… februari 8, 2017