blank

Q-factor

brandwebbing, Marketing januari 31, 2017 By

Vandaag, 31 januari, is de deadline-day van de voetbaltransfers. In bijna alle Europese landen is er stress bij de teams. Wie wordt er nog weggekocht, wie komt erbij en wat betekent dat voor het team en de prestaties? Er zijn blogs en nieuwsservices die de transfers van minuut tot minuut bijhouden. De parallel naar de samenstelling van een team in de zakelijke setting is snel gemaakt. Wat maakt een goed brandwebbing-team? Waar hebben we versterking nodig? Zijn er posities dubbel bezet of, moeten we er vooral voor zorgen dat er niemand wordt weggekocht?

Interessant in deze afweging is de Q-factor. De Q-factor is als concept geïntroduceerd door de socioloog Brian Uzzi, werkzaam aan de Universiteit van Illinois in de VS. Voor zijn onderzoek heeft hij alle musicals op Broadway tussen 1877 en 1990 geanalyseerd. Het doel van het onderzoek was om te bepalen wat de beste samenstelling van een team is en dan specifiek in het creatieve proces.
Hij plotte het succes van de musicals tegen de intimiteit van het creatieve team; hoe goed ze elkaar kennen. Er zijn aan de ene kant van het spectrum vaste musicalgezelschappen die steeds een ander stuk spelen en aan de andere kant musicalproducenten die voor een stuk een totaal nieuw team samenstellen. De Q-factor geeft dichtheid van de relaties binnen het creatieve team weer.

Het bleek dat bij gezelschappen waar de Q-factor laag was, de kans op een mislukking het grootst is. Er is te weinig vertrouwen, men kan geen goede inschatting maken wat een ander kan en meningen en impulsen worden te weinig gedeeld.

Maar ook bij een hoge Q-factor, waarbij het gezelschap elkaar erg goed kent, mislukken veel musicals. Hier is er te weinig vers bloed. Het team daagt elkaar niet meer uit, bewandelt alleen de gebaande paden; het ‘vuur’ is gedoofd.

De best-presterende musicals waren duidelijk die met een gemiddelde Q-factor. Deze musicals presteerden 2.5 X beter en kregen tot 3 X betere beoordelingen. Hier is de balans tussen oud en nieuw bloed precies goed. Er is vertrouwen, maar men daagt elkaar nog wel uit. Men kent elkaars kwaliteiten, maar ze kunnen elkaar ook nog verrassen. In deze omgeving excelleert creativiteit.

Bij het beoordelen van de Q-factor van brandwebbing kunnen we zien dat waar in 2015 de Q-factor wellicht aan de hoge kant was, we deze in 2016 in balans hebben gebracht met de inbreng van een kwart nieuwe collega’s. Met deze balans in de Q-factor kunnen we zeker nog een seizoen door.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Tijd voor de jaareval… januari 24, 2017 Matrix givers & takers Super Bowl Super Bowl commercial… februari 6, 2017