blank

Proud Boys vs Proud Boys

Persoonlijk, Positionering oktober 5, 2020 By

Eén van de inhoudelijke opmerkelijke uitspraken van Donald Trump tijdens het afgelopen televisiedebat was de oproep “Stand back and stand by” aan de rechts-extremistische groepering Proud Boys. Deze enge, witte, racistische en vaak gewelddadige groep voelde zich opeens erkend en gehoord. Waar voorheen maar weinigen deze groep kende, stond deze nu opeens op een podium. Veel mensen vonden dit schandalig en betreurenswaardig… maar wat kan je ertegen doen?

Kapen!
Afgelopen weekend heeft namelijk de homogemeenschap #ProudBoys geclaimd om positieve berichten over (homoseksuele) liefde te verspreiden. Een heerlijke manier om een tegengeluid te laten horen! Zie ook dit artikel: https://nos.nl/artikel/2351039-homogemeenschap-kaapt-bij-rechtsextremisten-populaire-hashtag-proudboys.html

The frothy mixture of lube and fecal matter that is sometimes the byproduct of anal seks”
Deze actie omtrent #ProudBoys deed me denken aan Rick Santorum. Deze ultra-conservatieve Amerikaanse politicus deed begin deze eeuw een gooi naar de republikeinse nominatie voor het presidentschap. De man was zo tegen homoseksualiteit dat hij daar zeer abjecte uitspraken over deed die ik hier niet ga herhalen. Ook toen kwam er een tegenreactie; via een ‘googlebom’ werd het woord “Santorum” gedefinieerd als “Het schuimend mengsel van glijmiddel en uitwerpselen dat soms het bijproduct is van anale seks”. Dit kwam erop neer dat zoekopdrachten naar Santorum deze betekenis als antwoord gaven, en niet (of minder) de politicus zelf. Een uitermate effectieve manier om de man belachelijk te maken.

Converse, Fred Perry & Lonsdale
Vergelijkbare patronen zien we bij het claimen van modemerken door specifieke subculturen. In mijn tienerjaren was er in Amersfoort een verhitte strijd tussen de ‘Kakkers’ (waar ik bij hoorde) en de ‘Aso’s’ over wie er op Converse All Stars liepen. Een hele periode trokken beide groepen de relaxte gympen aan tot het moment dat de Aso’s hun meerdere moeten erkennen en hun All Stars in de kast gooiden om ze er nooit meer uit te halen. Rechtse groeperingen hebben zo ook het polomerk Fred Perry en het sportmerk Lonsdale geclaimd. Beide merken waren hier niet blij mee en wisten zich geen raad met de nieuw toegekende associaties.

Goede raad
Hoe hier als merk nu mee om te springen? Ten eerste is het belangrijk om een mogelijke ‘claim’ van een subgroep voor te zijn. Wees zelf degene die de connotaties van je merk definieert. Wees duidelijk en expliciet en gebruik de passende rolmodellen. Wees terughoudend met betaalde influencers waarvan je niet alle ins en outs kent en zet de eigen directeur of spokesperson zo veel mogelijk in de media. Als er desondanks een subcultuur met jouw merk aan de haal gaat heb je twee keuzes. Of je gaat er vol in mee, verdiept je in de cultuur, verkoopt alles wat je maar kan en weet dat na de uitdoving van die subcultuur (dat gebeurt altijd), je merk niets meer waard is. Of je gaat er vol tegenin en neemt een corrigerende stelling zoals ook de #ProudBoys tegenbeweging; een actie om trots op te zijn.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

SHITSHOW september 30, 2020 Meet Denise! oktober 29, 2020