blank

Politiek (in)correct.

brandwebbing, Marketing juni 26, 2017 By

Foto David Giesbrecht / Netflix 

Net als heel veel anderen ben ik fan van de serie House of Cards, het keiharde politieke steekspel van Frank en Claire Underwood in de top van de Amerikaanse politiek. Het vijfde seizoen is sinds 30 mei te zien op Netfilx. Dit jaar is alles echter anders. Sinds het presidentschap van Donald Trump lijkt het alsof de werkelijkheid de fictie heeft ingehaald. De schandalen in het echte Witte Huis zijn groter en grotesker dan die van de scenarioschrijvers. De politieke incorrectheid van Donald Trump prominenter dan van elke president voor hem.

Dit lijkt ook zijn weerslag te hebben op ons vak. Iedere actie heeft namelijk een even grote, tegengestelde, reactie (3e wet van Newton). Waar we grote politieke incorrectheid ervaren, voelen we de noodzaak politieke correctheid het schild te heffen. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de winnaars van het Cannes Lions Festival.

De grootste winnaar is zonder meer de Fearless Girl van McCann. Het standbeeld van het dappere meisje dat de aanstormende stier op Wallstreet weerstaat, als toonbeeld van vrouwenemancipatie.

https://vimeo.com/210451949

Of Boost, dat al haar telecomwinkels in de VS in wil zetten als stembureau, om zo iedere Amerikaan een stem te kunnen geven.

Een andere mooie, politiek correcte en ook humoristische winnaar was de Manboobs-video waarbij vrouwen werden geïnformeerd over hoe vroegtijdig borstkanker te ontdekken.

Natuurlijk zien we ieder jaar dat de campagnes die iets meer te vertellen hebben dan “koop nu dit!” het goed doen bij de reclameprijzen. Maar dit jaar lijkt die noodzaak nog hoger. Wat kunnen wij als “commerciële beïnvloeders” hier nu van meenemen? Het ziet ernaar uit dat we nog wel even een wereldwijd politiek incorrect klimaat blijven hebben. Het is nog 1225 dagen tot de volgende US verkiezingen. Vind de aftelklok hier. Ikzelf denk dat Trump het eerste jaar niet vol zal maken, maar dan krijgen we president Pence, en dat is niet veel beter. Willen we dus effectief gebruik maken van dit klimaat dan moeten we op zoek naar politiek correcte doelen waar onze klanten zich aan kunnen liëren. Emancipatie, gezondheid, armoedebestrijding, gelijkheid en eerlijkheid… we zullen er de komende jaren nog veel hunkering naar hebben.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Jannie en Robèrt juni 12, 2017 Radio Advertising Awa… juli 3, 2017