blank

Zijn wij mediaprofessionals overbodig?

brandwebbing, Creatie, Marketing, Media, Tech juli 15, 2019 By

Door het hedendaagse internet ligt de hele wereld binnen handbereik. Dit heeft zo zijn pro’s en con’s. Bij een van mijn vorige werkgevers leerde ik een van die pro’s kennen, namelijk; outsourcing.

Waarschijnlijk ben je bekend met deze term, indien dit niet het geval is no worries, want dan pakken we toch gewoon de van Dale er even bij:

out·sour·cing (de; v(m))
1. het door bedrijven uitbesteden van voorheen eigen activiteiten aan derden

Combineer dit uitbesteden met de wereldwijde connectiviteit van het WWW en de lage lonen voor arbeid in het buitenland en voilà je hebt de cocktail tot succesvol efficiënt werken, toch? Nou, om daar achter te komen besloot ik om de proef op de som te nemen en dit te testen.

Wat besteden we uit?

Als startpunt had ik eerst een activiteit nodig om te outsourcen. Een korte brainstorm en een rondje hier op kantoor verder was de keuze snel gemaakt. Een van onze eigen activiteiten uitbesteden! Ja, het wordt een blog die over outsourcing van creativiteit gaat. Natuurlijk ook direct een mooi moment om onszelf als media professionals in deze test mee te nemen. Eens kijken wat wij zelf nou eigenlijk echt waard zijn 😊

Check, het onderwerp heb ik. Nu eens kijken hoe en waar ik het project kan outsourcen. Door een simpel rondje te Googlen en wat recensies te lezen heb ik de volgende drie sites gevonden waar ik bloggers van over de hele wereld kan inhuren:

  1. Fiverr: Mogelijk de bekendste van de drie. En eerlijk is eerlijk; deze site heeft mij tijdens mijn studie wel meer dan eens uit de brand geholpen 😉
  2. Upwork: Ziet er professioneel uit, heeft veel lovende recensies en een breed aanbod, dit belooft veel goeds.
  3. Freelancer.com: Deze is mij aangeraden door ex-collega’s en andere professionals uit het werkveld.

Budget en briefing

Ik heb een budget van € 100 om drie blogs te laten schrijven. Dat betekent dat ik € 33 per blog te besteden heb (rekenwonder over here).

Budget, check. De volgende stap is om een korte briefing te schrijven. Ik wil hier zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ik wil namelijk zo veel mogelijk bang for my buck en ik heb nog veel andere werkzaamheden liggen waar ik mee aan de slag wil.

De briefing ziet er daarom als volgt uit:
For our company we are hiring someone that writes a blog about outsourcing creative work.

You will have total creative freedom.

The only requirements we have are:

  1. The blog has to be at least 400 words long.
  2. It has to be a unique piece of content, so no copy & paste.
  3. We need it by 09:00 (Amsterdam time) Thursday 27-06-19.
  4. If you use sources for input for your blog, we want a list of the sources you used.

De selectiecriteria

De volgende stap is geschikte kandidaten vinden op deze platformen om de blog te schrijven. Om de meest professionele opties eruit te filteren maak ik gebruik van een aantal criteria tijdens mijn selectieprocedure. De criteria die ik hierbij hanteer zijn als volgt:

  1. Werkervaring. Ik zoek iemand met minstens drie jaar ervaring en minimaal tien afgeronde projecten op het platform. Tevens zie ik ook graag een goed portfolio.
  2. Recensies. Ik ben benieuwd naar eventuele samenwerkingen met andere partijen die de freelancer eerder hebben ingehuurd.
  3. Het eerste contact. De eerste vormen van communicatie die de freelancer stuurt. Hoe professioneel zijn die, staan er spelfouten in en wat is de motivatie om het project aan te nemen.

Let’s start

Oké, alles is klaar om aan de slag te gaan. Bij het live zetten van mijn opdracht vallen me direct al een aantal zaken op.

Zo moet ik bij Fiverr zelf iemand uitzoeken en krijg ik bij Upwork en Freelancer.com allemaal inzendingen. Persoonlijk vind ik die tweede optie een stuk fijner werken, omdat ik hierdoor ook voorstellen binnen krijg van mensen die ik in eerste instantie had overgeslagen.

Binnen het eerste half uur van mijn plaatsing begint mijn inbox vol te lopen met aanmeldingen van over de hele wereld. Pakistan, Kenia en de Verenigde Staten om maar wat voorbeelden te noemen. Ik besluit om de inzendingen twaalf uur te laten binnenstromen om vervolgens een freelancer te kiezen.

blog-outsourcing1-2

Next day, negen uur in de ochtend. Inmiddels twaalf uur verder en het is tijd om een keuze te maken. Laat ik beginnen om eerst een update te geven over wat er nu op tafel ligt.

1. Fiverr

Na goed zoeken heb ik een geschikte kandidaat gevonden. Haar naam is Sydney, ze is een Amerikaanse copywriter. Ze is sinds 2015 actief op het platform en heeft 5100+ opdrachten voltooid. Haar gemiddelde rating is een 4,9 uit 5 en de recensies die ik over haar vind zijn ook uitsluitend positief.

Zo op het eerste gezicht de perfecte kandidaat. Ik besluit om haar een bericht te sturen. Binnen één uur krijg ik al antwoord met de vraag of ik het stuk niet liever binnen een dag wil hebben voor 15 dollar extra. Aha, sales tijger! Ik kan het waarderen, maar nee dat past niet in het budget. Na nog wat heen en weer gechat gaat ze aan de slag. One down, two to go.

2. Upwork

Inmiddels heb ik 29 inzendingen ontvangen op mijn opdracht. Ik heb geen tijd om ze allemaal even grondig door te nemen, dus gebruik ik mijn criteria om snel een selectie te maken. Eerlijk is eerlijk, ik ben blij verrast door de kwaliteit, maar toch ben ik ook een Nederlander en let ik graag op de kleintjes. Om deze reden laat ik me verleiden tot een aanbieding van Ethelbert.

Een ghostwriter uit Nigeria die het wil doen voor €16,50. Met deze prijs en de volgende belofte (inclusief spelfout):

“I will attract millions of visitors to your sites through creative writing! I will turn visitors into high paying customers in your site.”

Hierbij moet wel gezegd worden dat hij al 164 opdrachten heeft vervuld en een succes rate van 97% heeft. Hij valt daarmee dan ook binnen mijn selectiecriteria. Ik ben benieuwd naar wat hij gaat aanleveren. En hoeveel high paying customers dit gaat opleveren 😉

3. Freelancer.com

Op Freelancer.com heb ik uiteindelijk 34 aanmeldingen gekregen. Echter mochten de sollicitanten hier hun eigen prijs noemen. De verschillen lopen dan ook flink uiteen van €30,- t/m €250,- Een groot aantal van de voorstellen valt daardoor al af omdat deze simpelweg niet binnen het budget passen. Een profiel wat binnen het budget en overige criteria past, is dat van Sanjit uit India.

blog-outsourcing4-2

Na wat heen en weer gechat belooft hij om de blog binnen een dag af te maken, ik ben benieuwd.

En nu het grote voordeel:

Ta da, de grote winst is dat ik nu tijd over heb om mijn andere werk op te pakken. Terwijl ik bezig ben met andere projecten wordt er ondertussen in drie continenten geschreven aan een blog (inclusief research) voor op onze website. Ideaal! Toch?

De resultaten:

Inmiddels is de deadline verstreken en zijn alle blogs binnen. Ik ben heel benieuwd naar de eindresultaten, so let’s take a look.

1. Fiverr

Wie: Sydney
Afkomst: US
Prijs: € 34,09 (incl. commissie platform)
> Blog hier te lezen (.pdf)

Sydney heeft binnen de deadline haar blog aangeleverd, daarmee scoort ze alvast één punt. Een snelle controle bij diverse plagiaat scanners wijst uit dat we hier te maken heb met een origineel stuk. Geen copycat, hurray!

Haar blog bestaat uit 500 woorden en is zonder taalfouten. Ook daar verdient ze extra credits voor. Overall ben ik positief verrast door de kwaliteit die ze heeft geleverd. Ze heeft een prettige en duidelijke schrijfstijl. Een die veel mensen positief aanspreekt.

Toch kunnen we ook enkele kritische punten ontdekken. Zo heeft ze een stuk over outsourcen geschreven, terwijl in de briefing duidelijk stond dat het over het outsourcen van creatief werk moest gaan. In haar blog mis ik deze link met creatief werk, jammer. Daarnaast vind ik de blog nogal vlakjes en mis ik een stuk verdieping. De drie tips de ze geeft heb ik bij mijn eerste hit op Google al gevonden. Inhoudelijk kan ze dus nog een verdiepingsslag maken. Daarnaast worden blogs grotendeels geschreven om geïndexeerd te worden door zoekmachines. Ik had dan ook stiekem gehoopt dat ze vanuit een keyword haar blogs zou schrijven. Hier is echter niks van terug te vinden, helaas.

Sydney heeft een goede blog aangeleverd. Er zijn nog genoeg verbeterpunten, maar over het algemeen ben ik erg tevreden. Dit belooft veel goeds voor de andere twee blogs, so let’s move on.

2. Upwork

Wie: Ethelbert
Afkomst: Nigeria
Prijs: € 16,50 (incl. commissie platform)
> Blog hier te lezen (.pdf)

Ethelbert, de man die miljoenen bezoekers naar onze website beloofde. Eerlijk is eerlijk, ik was behoorlijk sceptisch toen ik deze opdracht aan hem gaf. Toch ben ik erg nieuwsgierig wat je voor € 16,50 krijgt. Om te beginnen is het een stuk van 407 woorden en volledig origineel. Wel leverde hij het stuk 12 uur te laat in. Zijn schrijfstijl is niet slecht, maar hier en daar zitten er taalfouten in. Aangezien het verbeteren afgaat van mijn eigen kostbare tijd, scoort hij hier minpunten mee. Daarbij had ik specifiek gevraagd om een bronnenlijst aan te leveren. Deze zat er echter niet bij, wederom minpunten. Het gebruiken van het welbekende ‘top 7 lijstje’ laat zien dat hij weet hoe je makkelijke snackbare content voor het interwebs kan schrijven. Helaas gaf hij in zijn blog slechts 5 tips.. laten we het op een schoonheidsfoutje houden 😉

blog-outsourcing7

Inhoudelijk schrijft hij net als Syndey over het outsourcen en vergeet de verbinding te maken met het creatieve werk. Jammer, want hierdoor wordt het een heel generiek stuk. Wederom leer ik weinig nieuwe dingen.

Fair enough, voor € 16,50 hoef je niet de crème de la crème te verwachten, laat dat duidelijk zijn. Toch ben ik te veel tijd kwijt aan het verbeteren van de blog en gaat hiermee het grootste voordeel van tijdsbesparing verloren. Ethelbert thanks, but here we both need to go our separate ways.

3. Freelancer.com

Wie: Sanjit
Afkomst: India
Prijs: € 32,00 (incl. commissie platform)
> Blog hier te lezen (.pdf)

Sanjit gaf aan de blog binnen 24 uur te kunnen leveren. Ik vroeg mezelf af of dit geen afbreuk zou doen aan de kwaliteit. Binnen 24 uur kreeg ik de blog binnen en ik ben positief verrast. De blog bestaat uit 445 woorden en is wederom na een plagiaat controle origineel gebleken. So far, lekker bezig Sanjit! Wat daarnaast direct opvalt is dat hij het heeft geschreven met een keyword/phrase als uitgangspunt. Waar de andere twee dit hebben nagelaten, heeft hij hier toch extra kudos mee verdiend.

blog-outsourcing8

Aan de andere kant vind ik zijn schrijfstijl het meest afstandelijk van de drie.

Inhoudelijk gezien heeft Sanjit geprobeerd om de link te leggen tussen het outsourcen en creatief werk. Helaas heeft hij dit niet geïnterpreteerd zoals wij bedoelden en gaat de blog nu met name over photo editing. Jammer, want hier heeft hij wel echt flinke minpunten mee gescoord.

Conclusie

Overall ben ik blij verrast door de resultaten van de drie partijen. Waarbij voor mij de blog van Sydney het beste uit de verf kwam. Ze was accuraat, heeft een prettige schrijfstijl en het kostte mij zelf de minste tijd om de blog aan te passen naar wens.

Drie blogs zijn er geschreven en ik ben er ongeveer één uur mee bezig geweest. Dat is een behoorlijke tijdswinst en die heb ik goed weten te benutten voor ander werk wat op de plank lag. Echter zijn er wel kanttekeningen bij te plaatsen. Zo missen de blogs diepgang, waarmee ik mezelf als expert zou willen profileren. Indien ik dit alsnog zou willen, dan valt de tijdswinst behoorlijk tegen. Daarbij komt kijken dat ze naast een leuk stukje content nog niet geoptimaliseerd zijn voor de indexatie van zoekmachines en dus weinig organisch verkeer genereren. Wereldwijd outsourcen brengt voordelen met zich mee, zoals lage arbeidskosten, maar daar tegenover staat dat even snel schakelen er niet altijd in zit (verschillende tijdzones etc.). Ook hebben we ons in dit onderzoek gericht op Engelstalige content. Naar alle waarschijnlijkheid vallen de kostenbesparende voordelen weg zodra je voor de Nederlandse markt content nodig hebt.

Persoonlijk kies ik liever voor een samenwerking met media professionals uit eigen land. Mensen waarvan ik weet dat ze hoogstaande kwaliteit kunnen leveren. Ook het snel kunnen schakelen en het bieden van meer diepgang zijn voor mij belangrijke pijlers om hiervoor te kiezen. Want zeg nou eerlijk… van welke van de vier blogs heb je nu het meest geleerd? 😉

Ik ben persoonlijk heel benieuwd hoe je na het lezen van deze blog kijkt naar het outsourcen van werk. Heb je het al een keer gedaan of overweeg je juist wel of niet om het te doen? Laat het me weten, dat zou ik gaaf vinden! 😊


blank

Jurre Homan

Jurre is een originele uitzoeker. Met zijn brede interesses en sociale bevlogenheid ziet hij in ieder project nieuwe kansen. Heb jij ook een vraag die je bij niemand kwijt kan? Jurre is je man.

De NPO reclamevrij? E… juni 7, 2019 AllSecur verdwijnt augustus 23, 2019