Door het hedendaagse internet ligt de hele wereld binnen handbereik. Dit heeft zo zijn pro’s en con’s. Bij een van mijn vorige werkgevers leerde ik een van die pro’s kennen, namelijk; outsourcing.
Waarschijnlijk ben je bekend met deze term, indien dit niet het geval is no worries, want dan pakken we toch gewoon de van Dale er even bij:
out·sour·cing (de; v(m))
1. het door bedrijven uitbesteden van voorheen eigen activiteiten aan derden
Combineer dit uitbesteden met de wereldwijde connectiviteit van het WWW en de lage lonen voor arbeid in het buitenland en voilà je hebt de cocktail tot succesvol efficiënt werken, toch? Nou, om daar achter te komen besloot ik om de proef op de som te nemen en dit te testen.
Wat besteden we uit?
Als startpunt had ik eerst een activiteit nodig om te outsourcen. Een korte brainstorm en een rondje hier op kantoor verder was de keuze snel gemaakt. Een van onze eigen activiteiten uitbesteden! Ja, het wordt een blog die over outsourcing van creativiteit gaat. Natuurlijk ook direct een mooi moment om onszelf als media professionals in deze test mee te nemen. Eens kijken wat wij zelf nou eigenlijk echt waard zijn 😊
Check, het onderwerp heb ik. Nu eens kijken hoe en waar ik het project kan outsourcen. Door een simpel rondje te Googlen en wat recensies te lezen heb ik de volgende drie sites gevonden waar ik bloggers van over de hele wereld kan inhuren:
- Fiverr: Mogelijk de bekendste van de drie. En eerlijk is eerlijk; deze site heeft mij tijdens mijn studie wel meer dan eens uit de brand geholpen 😉
- Upwork: Ziet er professioneel uit, heeft veel lovende recensies en een breed aanbod, dit belooft veel goeds.
- Freelancer.com: Deze is mij aangeraden door ex-collega’s en andere professionals uit het werkveld.
Budget en briefing
Ik heb een budget van € 100 om drie blogs te laten schrijven. Dat betekent dat ik € 33 per blog te besteden heb (rekenwonder over here).
Budget, check. De volgende stap is om een korte briefing te schrijven. Ik wil hier zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Ik wil namelijk zo veel mogelijk bang for my buck en ik heb nog veel andere werkzaamheden liggen waar ik mee aan de slag wil.
De briefing ziet er daarom als volgt uit:
For our company we are hiring someone that writes a blog about outsourcing creative work.
You will have total creative freedom.
The only requirements we have are:
- The blog has to be at least 400 words long.
- It has to be a unique piece of content, so no copy & paste.
- We need it by 09:00 (Amsterdam time) Thursday 27-06-19.
- If you use sources for input for your blog, we want a list of the sources you used.
De selectiecriteria
De volgende stap is geschikte kandidaten vinden op deze platformen om de blog te schrijven. Om de meest professionele opties eruit te filteren maak ik gebruik van een aantal criteria tijdens mijn selectieprocedure. De criteria die ik hierbij hanteer zijn als volgt:
- Werkervaring. Ik zoek iemand met minstens drie jaar ervaring en minimaal tien afgeronde projecten op het platform. Tevens zie ik ook graag een goed portfolio.
- Recensies. Ik ben benieuwd naar eventuele samenwerkingen met andere partijen die de freelancer eerder hebben ingehuurd.
- Het eerste contact. De eerste vormen van communicatie die de freelancer stuurt. Hoe professioneel zijn die, staan er spelfouten in en wat is de motivatie om het project aan te nemen.
Let’s start
Oké, alles is klaar om aan de slag te gaan. Bij het live zetten van mijn opdracht vallen me direct al een aantal zaken op.
Zo moet ik bij Fiverr zelf iemand uitzoeken en krijg ik bij Upwork en Freelancer.com allemaal inzendingen. Persoonlijk vind ik die tweede optie een stuk fijner werken, omdat ik hierdoor ook voorstellen binnen krijg van mensen die ik in eerste instantie had overgeslagen.
Binnen het eerste half uur van mijn plaatsing begint mijn inbox vol te lopen met aanmeldingen van over de hele wereld. Pakistan, Kenia en de Verenigde Staten om maar wat voorbeelden te noemen. Ik besluit om de inzendingen twaalf uur te laten binnenstromen om vervolgens een freelancer te kiezen.