blank

#MovingStills – Adobe MAX 2018

Creatie, Tech oktober 23, 2018 By

Sinds 2007 houdt Adobe een jaarlijks evenement voor alle creatieven in de wereld; Adobe MAX. Tijdens dit meerdaagse event zijn er tientallen sprekers van over de hele wereld. Op het event valt dan ook veel te zien, maar het biedt met name een podium aan Adobe om hun laatste ontwikkelingen te tonen. Zo lieten ze vorig jaar #ProjectCloak zien. Een tool waarmee door slim te kijken naar alle frames uit een video, mensen, voorwerpen e.d. verwijderd konden worden uit de video.

Dit jaar was natuurlijk geen uitzondering en tijdens het (niet heel origineel) benoemde Sneaks Event toonde Adobe een nieuwe technologie voor afbeeldingen met de (ook niet heel originele) naam #MovingStills.

Deze technologie stelt de gebruiker in staat om een afbeelding via parallax scrolling te laten ‘animeren’. Hierdoor lijkt het alsof er een camera aanwezig was die door de wereld heen bewoog. Simpel gezegd; we creëren de illusie dat het een video is, zonder daadwerkelijk video te schieten.

Klinkt goed toch?

Zo simpel is het echter niet. Er kleven voor en nadelen aan de technologie.

Het grootste en voornaamste voordeel is het semi-realistisch omzetten van afbeeldingen naar ‘video’ met 1 klik op de knop. De techniek (Parallax Scrolling) is niet nieuw, maar vroeg voorheen een hoop werk en daarmee tijd. Nu kies je een afbeelding, druk je op de knop en presto; daar is je video!

Het is een eenvoudige oplossing voor de creatieve die geen ervaring hebben met video of animatie. Een goede fotograaf hoeft nog niet in staat te zijn video’s te schieten, maar met deze tool kan hij eenvoudig zijn prachtige foto’s een extra laag diepte geven. Ook hoeft er maar één plaat visueel bewerkt te worden (kleur, licht contrast e.d.) in plaats van een compleet fragment. De tool doet in dit geval de rest!

Daarnaast biedt het creatief veel ruimte. Tijdens een shoot voor een klant hoeft niet perse video geschoten meer te worden, als het gaat om simpele shots, maar kan er met deze techniek een passend alternatief worden geboden.

Er zijn echter wel een paar nadelen. In grote mate is de kwaliteit van de samengestelde animatie afhankelijk van de kwaliteit van de foto. De gebruikte voorbeelden zijn relatief rustige foto’s met duidelijke kleurscheidingen. Wat als we het hebben over een mensenmassa in een drukke winkelstraat? Of groene planten in een groen grasveld, onder een groen bos? Zoals vaak met dit soort nieuwe technieken zijn de mogelijkheden in het begin beperkt.

Mochten alle bovenstaande opties wel gewoon werken dan rest er nog de artefacten die de techniek produceert. Een goed voorbeeld zit hiervan in de video op 4:14. Hier kan je heel duidelijk zien dat de kraag van de dame verdwijnt tijdens het inzoomen. En er zijn nog veel meer kleine artefacten die optreden. Dit betekent dat de designer alsnog handmatig moet bijwerken her en der om tot een tevredenstellend resultaat te komen.

Dus.. is die tool nou wat?

Dit is nu nog een prototype in een testomgeving van Adobe. Niet af en allesbehalve volmaakt. Echter durf ik voorlopig (want de tech is nog niet gereleased) de conclusie te trekken dat dit een prachtige nieuwe tool wordt, die in samenwerking met de bestaande stockbank van Adobe tot indrukwekkende, creatieve resultaten zal leiden.


blank

Jesse Schuuring

Jesse is een echte mooi-maker. Met een breed arsenaal aan skills pimpt hij beeld, animatie en concept. Zijn snelheid is onlosmakelijk verbonden met de schoonheid van zijn werk.

And the winner of the… oktober 9, 2018 Beste marketing move of the century Heeft Blokker het in … oktober 29, 2018