blank

Wat doet coronavirus met ons mediagedrag?

brandwebbing, Marketing, Media maart 17, 2020 By

Dat het Corona virus ons allen raakt moge inmiddels wel duidelijk zijn. In amper een paar dagen tijd zijn de straten verlaten en stil, zijn de scholen en horeca dicht en is werkend Nederland veranderd in een digitale ‘hang out’ op studeer- en zolderkamers. Onwerkelijke en bizarre tijden zijn het. Nog nooit meegemaakt, zo’n radicale maatschappelijke omslag. Wel noodzakelijk, want we moeten niet naïef zijn met dit virus. Kijk maar naar de voorbeelden in het buitenland.

RESET BUTTON
‘Business wise’ voelt het alsof er ook op een reset knop gedrukt wordt. Plannen worden gewijzigd, campagnes on hold gezet of juist extra kracht bijgezet. Andere boodschappen worden gecommuniceerd; minder sell, meer touch. Welke veranderingen zien we op media consumptie niveau? Waar zou ik mijn mediabudget nu juist wel of niet op in zetten als ik marketeer was? Daar wil ik in deze blog graag even op inzoomen.

MEDIACONSUMPTIE GEDRAG?
Mensen zullen de komende maand(en) meer binnenshuis doorbrengen, men heeft meer contact via social media en mensen zoeken verdieping en duiding van het nieuws wat er allemaal gebeurt.

(Lineaire) TV, (online) Dagbladen en social / digitale nieuws media varen daar doorgaans wel bij. De schermtijd zal toe gaan nemen, alsmede natuurlijk ook de kijktijd naar streaming abo diensten van Netflix, Amazon Prime, AppleTV, Disney en HBO. Maar laat onverlet dat het aloude medium TV ook profiteert. Juist nu is wellicht hét moment om weer op TV te gaan. De blokken zijn minder vol (minder vraag), waardoor je zelfs met minder budget toch een goede opvallende zichtbaarheid kan realiseren op TV. En verdieping door storytelling via interactieve branded content in print en of digitale media kan daarbij een goede ondersteunende rol vormen.

Welke mediatypen krijgen het nu lastig de komende maand(en)? Aangezien er minder mensen op straat zullen zijn, zou ik mijn budget minder op (Digitale) Outdoor media inzetten. Ook naar het medium Radio zou ik voorlopig, met uitzondering van nieuws -en opinie zenders, niet perse meer budget schuiven. We weten immers dat de mate van aandacht en dus impact van je boodschap voor Radio doorgaans het hoogst is tijdens de spitsuren (woon-werk). Deze ochtend- en avond luistercijfers zullen flink lager uitvallen de komende maand(en), kortom niet het meest effectieve medium op dit moment.

WELKE BOODSCHAP?
Communicatie die je aanzet tot winkelgedrag is natuurlijk nu even niet handig. Voor retailers, verwijs vooral naar de webshop (indien beschikbaar) en zet aan tot online gedrag.

Maar bovenal zou ik juist in deze tijden me gaan focussen op merkcommunicatie en minder op actiematige boodschappen. Zaaien is het devies, juist nu! Een sterke merkcampagne met een hoopvolle boodschap is waar mensen de komende tijd behoefte aan zullen hebben. Saamhorigheidsgevoel (we doen dit met z’n allen!) is wat we nodig hebben en daar kan een herkenbare merkcampagne aan bijdragen.

Kortom, vanuit merkgedachte biedt de huidige crisis ook kansen en zal je op langere termijn juist sterker kunnen oogsten. Check ook deze eerder geschreven blog over het belang van een goede Touch-Tell & Sell strategie.


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Wat niet te doen bij … februari 17, 2020 De coronacrisis als b… maart 19, 2020