blank

Marketing done differently

brandwebbing, Marketing, Positionering juni 15, 2018 By

Ooit ontmoette ik een psycholoog die bij een reclamebureau werkte. Hij had een missie: marketeers wakker schudden dat het niet ons vak is om marketingcommunicatie te maken, maar om gedrag te beïnvloeden. En dat kan vaak slimmer dan met de geijkte campagnes. Nudging is een mooi voorbeeld. Door bijvoorbeeld in een gebouw voetstappen op de vloer te plakken richting de trap, krijg je meer mensen de trap op dan door een bord bij de lift te zetten met de tekst ‘de trap nemen is gezonder’.

Interessedomeinen

Deze benadering maakt dat je anders kijkt naar de traditionele modellen zoals AIDA en kennis-houding-gedrag. Je kunt proberen boodschappen op je doelgroep af te vuren. Maar je kunt ook je doelgroep op een meer natuurlijke manier jouw business laten ervaren, passend bij hun eigen plezier. Breng eens domeinen in kaart waar hun interesse zich bevindt. Hoe spenderen ze hun vrije tijd? Waar beleven ze plezier aan? Sport, bioscoop, festivals?

Hardlopers en mode

Zelf was ik afgelopen weekend een van de hardlopers van de Utrecht Urban Trail. Een sfeervol hardloopevent met een route dwars door allerlei panden in de stad. In je eigen tempo kon je er doorheen rennen (of strompelen… terugdenkend aan de vele trappen in de Stadsschouwburg :)). Zo’n 2.700 enthousiaste lopers doorkruisten locaties als Perry Sport, TivoliVredenburg, De Bijenkorf en Gevangenis De Lik (nu een evenementenlocatie).

Interessant, want hardlopen is vooral populair onder hoger opgeleiden in de leeftijdsgroep van 20 tot 49 jaar. En hoewel er nog steeds veel mannelijke hardlopers zijn, neemt het aantal hardlopende vrouwen rap toe. Eerlijk is eerlijk; ik vroeg me vooraf af waarom De Bijenkorf mee deed aan dit event. Maar toen ik eenmaal door de prachtig verbouwde store rende, high fivend met de medewerkers die ons enthousiast aanmoedigden en me vergapend aan de prachtig nieuwe inrichting, nam ik me voor om daar toch snel nog eens terug te komen… Heeft De Bijenkorf mij dus zomaar verleid tijdens het hardlopen.

Op welke manier zou jij dit kunnen bereiken bij jouw doelgroepen?


blank

Nannie Gieles

Nannie is wysiwyg, enthousiast en houdt van aanpakken. Haar kracht ligt in het snel doorgronden van de marketing communicatie problematiek en het vinden van de oplossingen.

Vrouwen bloot, handel… juni 5, 2018 Adverteren in de zomer Verscheidenheid aan emoji Emoji: onmisbaar in e… juni 21, 2018