blank

Lubachs Leuke Merken Lijn: Eierbunb

Creatie, Marketing, Media maart 27, 2017 By

Gisteravond was het weer op tv: Zondag met Lubach. Zoals bijna elke show, kwam Arjen Lubach ook deze week weer met een nieuw item. Namelijk Lubachs Leuke Merken Lijn, alle merken van stom naar fijn! Eierbunb, oftewel airbnb verschoof in Lubachs rangschikking gaandeweg de show van meest sympathieke merk naar het op een na minst sympathieke merk.

De meest sympathieke merken in de wereld dragen volgens Lubach bij aan een deeleconomie. Zoals Wikipedia het definieert: “Een deeleconomie is een wijze van productie en distributie van goederen en middelen die het delen en collectief consumeren van onze overvloed mogelijk maakt.”. Voorbeelden van merken die passen binnen een deeleconomie zijn Peerby, waarbij je spullen van de buren leent, Greetje op de markt die bloemen uitdeelt in ruil voor knuffels en airbnb.

Deze merken willen we veel meer hebben in de wereld, zou je denken. Echter, blijkt uit Lubachs analyse, airbnb wordt lang niet door iedereen als sympathiek merk gezien en de kritiek groeit. Er is een groot verschil ontstaan tussen de belofte die is gedaan door het merk en hetgeen wij er in het dagelijks leven van merken. Bewoners van panden waar kamers op airbnb worden verhuurd, ervaren heel veel overlast. En dat niet alleen: hele panden worden enkel via airbnb verhuurd omdat verhuurders daar meer aan verdienen dan aan een permanente bewoner en dit drijft vervolgens de huizenprijzen weer omhoog. Het merk dat scharen verpakt in een verpakking die opengeknipt moet worden met een schaar, blijft bij Lubach nog steeds op de plek van het minst sympathieke merk staan, maar airbnb staat er inmiddels naast.

Een verschil tussen de belofte van een merk en de uitwerking in de praktijk komt natuurlijk veel vaker voor. Ook ik kan helaas een merk noemen waarbij daar sprake van is. VluchtelingenWerk Nederland is een ontzettend goed en onmisbaar initiatief. Daar wil ik absoluut niets over zeggen. Maar de manier waarop ze hun merk profileren, is minder sympathiek. Tijdens de piek van de vluchtelingenstroom naar Nederland heb ik geld gedoneerd en me meerdere malen aangemeld als vrijwilliger, zowel via het inschrijfformulier, de mail als de telefoon. Op mijn herhaaldelijke aanmeldingen als vrijwilliger heb ik echter nooit een (positieve) reactie gekregen. Uiteindelijk lukte het me om iemand aan de telefoon te krijgen en werd mij uitgelegd dat VluchtelingenWerk Nederland met te weinig mankracht zat om alle aanmeldingen te verwerken!?!? Mijn vraag of ik vluchtelingen Nederlandse les kon geven, aangezien ik de taal zelf heb gestudeerd, werd beantwoord met: “Daar komen we nog op terug”. Exact 2 dagen na mijn telefoontje kreeg ik een brief thuis gestuurd waarin werd gevraagd of het niet tijd was dat ik ook mijn steentje bij ging dragen aan het vluchtelingenprobleem in Nederland door een donatie van € 25,- te doen. VluchtelingenWerk Nederland verschoof voor mij een heel stuk naar rechts op de Leuke Merken Lijn.

https://www.youtube.com/watch?v=wyBPwDvZxBE


blank

Tanja Wilming

Tanja is een positieve wervelwind. Met veel enthousiasme en blijk van inzicht pakt ze alles aan wat op haar weg komt. Heb je wat uitdagends, gooi het maar haar kant op

Offline ‘take-over… maart 22, 2017 De Meir - De Bijenkorf BE Commercials in reboot april 3, 2017