blank

Asjemenou!

brandwebbing, Creatie, Media januari 31, 2019 By

Dankzij een succesvolle petitie van DJ Jan-Willem Roodbeen van Radio 2 was gisteren om 20.00 uur ‘good old’ allemans vriend Loeki de Leeuw weer eens op de buis.

bron: Loeki de Leeuw Official, YouTube.

Voor degene die niet zijn opgegroeid met Loeki de Leeuw even wat achtergrond: het was een pop die van 1972 tot 2004 de reclame van Ster op televisie opvrolijkte in korte filmpjes. Loeki was altijd wat onhandig en stuntelig en had nagenoeg geen tekst. Zijn vaste kreet ‘Asjemenou’ werd beroemd. Voor de Ster waren de kosten van de productie en uitzending de reden om te stoppen met de filmpjes van Loeki waarvan ieder jaar driehonderd nieuwe werden besteld (voor de geïnteresseerden: een kijkje achter de schermen). Loeki was zo verbonden met reclame op de publieke zenders dat de publieksprijs voor de beste reclame naar hem is vernoemd: de Gouden Loeki. De tegenhanger hiervan is de Loden Leeuw voor de meest irritante tv commercial.

De landelijke Loeki petitie steun voor de radio 2 DJ’s bracht mij tot een interessante gedachte. Dat het uitzenden van Loeki uiteindelijk teveel geld kostte is begrijpelijk. Maar commercials afwisselen of een reclameblok openen met ludieke animatie filmpjes dan wel een vast geinig karakter blijft een goed idee. En een creatieve animatie hoeft toch tegenwoordig niet meer zoveel te kosten? De kijker weet het te waarderen (mits goed getest en consistent uitgevoerd), je breekt de stortvloed aan reguliere commerciële commercials in een blok waardoor kijkers wellicht ook minder snel afhaken. Dit heeft dan mogelijk weer een positieve invloed op de kijkdichtheid van de blokken (minder zap gedrag) en dus meer eyeballs (lees GRP’s en waarde voor adverteerders) in en rondom de blokken.

Kortom, niet alleen voor Ster is een Loeki 2.0 welkom, ook voor de commerciële zenders zie ik kansen. Voeg in de wat goedkopere blokken met mindere bezettingsgraad (‘rest inventory’) af en toe een prijsvraag, ‘easter egg’ of sympathieke en kostenefficiënte animaties waarmee je de kijker extra weet te boeien. Is dit niet waar reclame om draait? Eerst iets geven alvorens iets te vragen? Ik zie eigenlijk alleen maar winnaars.

Zou ik ook een petitie hiervoor beginnen..? Bij meer dan 10.000 stemmen ga ik ermee aan de slag!


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

De weg kwijt met vage… december 13, 2018 Fyre: leedvermaak als… februari 5, 2019