blank

De laatste les van Stephen Hawking

brandwebbing, Marketing maart 14, 2018 By

Stephen William Hawking is niet meer. Vannacht, op 14 maart 2018, is de briljante wetenschapper overleden. Het grote publiek kent hem vooral als de man in de rolstoel die alleen via een computer kon spreken. Hierbij is de grote afstand tussen zijn falende lichaam en zijn excellente brein een tegenstelling in een niet zo geloofwaardig verhaal. Soms is de werkelijkheid extremer dan onze fantasie.
Voor de mensen die nog nooit iets van hem hebben gelezen raad ik zijn ‘A Brief History of Timeaan. Een compacte, makkelijk leesbare, versie van Hawkings overkoepelende visie van de realiteit. Hij koppelt met een duidelijke uiteenzetting tijd, atomen en het universum aan elkaar.

Maar is er nog iets wat wij als marketeers kunnen leren uit het intellectuele nalatenschap van Hawking? Jazeker!
In de laatste periode van zijn leven waarschuwde Hawking herhaaldelijk voor de gevaren van Artificial Intelligence (AI). Hierin stelt hij dat echte AI zowel het beste als het slechtste is wat de mensheid ooit heeft kunnen uitvinden.
Binnen marketing en vooral marketing-automation zien we de opkomst van (het idee van) AI. Bij meta-analytics (analytics op analytics), machine-learning en het steven naar geautomatiseerde efficiency creëren we een systeem dat steeds beter wordt in het manipuleren van (consumenten)gedrag, met steeds minder invloed van de mens achter de knoppen.
Nu is het nog tot daaraan toe als we dit inzetten om meer spijkerbroeken te verkopen. Maar wat als we het hebben over verkiezingen, publieke verontwaardiging of juist onze visie op AI zelf? Als we ‘het systeem’ laten kiezen hoe en vooral waarom het publiek te beïnvloeden, hoe vrij zijn onze gedachten en keuzes dan nog. Het gevaar van FakeNews in het kwadraat ligt op de loer.

Moeten we dan stoppen met AI in marketing? Terug in de ontwikkeling?
Nee. Los van de vraag of je dit moet willen is het gewoonweg niet meer mogelijk. De doos van Pandora is open. Ook als overheden AI (in marketing) zouden verbieden gaat de ontwikkeling ondergronds gewoon door. De potentiële commerciële winst is gewoonweg te groot. Wat wij moeten doen is ons bewust blijven van de positieve én negatieve kanten van AI in marketing en deze blijven bevragen.
Daarnaast denk ik dat het van belang is dat we in het vak van commerciële communicatie op zoek blijven naar menselijke mooiheid, kunst en inspiratie. Een gedicht, een inspirerend beeld of een mooi verhaal, gemaakt vanuit een muze met als doel iets te vertellen over een product of dienst waar het ons in het gevoel raakt. Dit zijn niet (altijd) de meest efficiënte vormen van marcom (volgens het algoritme) maar het maakt ons wel menselijk.

Wellicht was Hawking met zijn laatste grote les wel met meest menselijk van ons allemaal.

R.I.P Stephen Hawking


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

De monsterlijke look … februari 20, 2018 Facebook bashing. april 10, 2018