blank

Ivoren toren marketing

brandwebbing, Marketing, Positionering mei 31, 2018 By

Je weet vast wat ik ermee bedoel: ivoren toren marketing. Iedereen met ervaring in een grote corporate, kent het fenomeen. Op het hoofdkantoor doemen grootse plannen op. In hippe ruimtes met felle kleuren wordt flink gebrainstormd. Allerlei nieuwe verzinsels passeren de revue. Elk met een eigen redenering waarom de klant er echt wat aan heeft.

En die klant?

Aan hem wordt niets gevraagd.
Of erger: er is wel wat onderzoek gedaan, maar bezwaren van klanten worden vol overtuiging weggewuifd. Voor het gemak wordt ook Steve Jobs uit de kast gehaald; hij vroeg klanten nooit naar hun behoeftes en wensen, want zij zouden nooit een iPhone bedacht hebben. En trouwens, Henry Ford zei het 100 jaar geleden ook al: als hij aan mensen had gevraagd naar hun behoeften, zouden ze ‘snellere paarden’ hebben geantwoord.
Allemaal waar.

Wat is dan mijn punt?

Dat het me vaak verbaast hoeveel afstand er zit tussen mensen bij marketing en klanten. In mijn tijd als communicatiemanager bij Randstad vond ik het verfrissend om eens in de zoveel tijd een dag op een vestiging mee te buffelen met intercedenten. De scherpste inzichten deed ik daar op. Gewoon door van een slimme klant te horen waarom hij heel bewust koos voor flexibele arbeidskrachten. Of door live te ervaren hoe een sollicitant een doosje Merci bracht, terwijl hij schoorvoetend vertelde waarom hij liever bij Randstad binnen liep dan bij de buren in de uitzendstraat.

Nu ik aan bureauzijde werk, is mijn perspectief anders. Maar nog steeds geloof ik dat het waardevol is om je kwetsbaar op te stellen. Aan te horen wat beter kan. En ook een schouderklopje in ontvangst te nemen als dat gepast is. Daarom gaan we deze week onze klanten vragen wat zij ervaren in de samenwerking met brandwebbing. Hebben we je wel eens verrast, positief of negatief? Ik ben benieuwd. Een open houding hebben is stap 1. Op naar een waardevolle stap 2!


blank

Nannie Gieles

Nannie is wysiwyg, enthousiast en houdt van aanpakken. Haar kracht ligt in het snel doorgronden van de marketing communicatie problematiek en het vinden van de oplossingen.

Lotte mei 16, 2018 Adverteren in de zomer Vrouwen bloot, handel… juni 5, 2018