blank

Goede voornemens

brandwebbing, Creatie, Media december 19, 2017 By

Sneeuw. Gladheid. Kerst.
We gaan onontkoombaar naar het einde van het jaar toe. Overal op de interwebs verschijnen de top-10 lijstjes met trends voor het nieuwe jaar en ontwikkelingen van het afgelopen jaar.

Bij de jaarwisselingen horen ook de goede voornemens. Collega’s besluiten te stoppen met roken, vrienden zeggen een nieuwe werkgever te gaan zoeken en ik overweeg om op 1 januari de facebook-app van mijn telefoon te gooien. Dat laatste moet mijn FOMO (fear of missing out) beteugelen en me meer focus geven op de mensen in mijn directe fysieke omgeving i.p.v. mobiele connecties.

Maar wat zijn de goede voornemens voor de bedrijven die wij adviseren? Welke punten zijn voor verbetering vatbaar, welke gebieden verdienen meer aandacht en wat moeten we onszelf afleren? Ter inspiratie geef ik jullie drie mogelijke goede bedrijfsvoornemens voor 2018.

3.Realiseer je dat digitaal niet bestaat.
Digitaal is niets. Het zijn enen en nullen. Het is een manier van verpakken en versturen van content en functie, maar digitaal is geen content op zichzelf. De content (film, muziek, tekst, functie, etc) is hetgeen dat waarde heeft. De interactie van een persoon met die content is wel erg veranderd door digitalisering (van push naar pull en van tijdsgebonden naar Always-on), maar de wens naar die content is menselijk en daarmee voorspelbaarder dan je denkt.
Kijk dus niet (alleen) naar de techniek, maar vooral (of ook) naar menselijke gedragingen, sociologie, psychologie, groepsdynamiek en invloed. Zo zie je dat Voice ipv Typen volgt uit de menselijk drang naar gemak en Infuencer-marketing last gaat krijgen van de ‘tragedy of the commons’ wat in essentie over groepsdynamiek gaat. Je doelgroep bestaat uit mensen, niet uit apparaten.

2.Investeer in het begrijpen van data.
Data, het nieuwe goud. Al een paar jaar komt data als belangrijke of zelfs belangrijkste trend terug in de jaarlijstjes. De meeste marketeers die weten dat het belangrijk is, hebben een collega die er mee bezig is, maar weten zelf niet van de hoed en de rand. Neem jezelf voor om in 2018 te leren welke klantdata je hebt, wat je er mee mag, waar die data staat, hoe je het kan verrijken en wat je er uit kan leren.
Data moet niet een onbekend zwart gat zijn waar informatie in verdwijnt, maar zie het als bron om je klanten beter te kennen en daardoor passender mee te kunnen communiceren.

1.Wees waarachtig.
Wees eerlijk, oprecht, volledig, nederig, trots en dapper, maar wees vooral waarachtig. In het huidige medialandschap wordt alles steeds doorzichtiger. De campagne van Donald Trump wordt gekoppeld aan Rusland, de gaten in het algoritme van Tripadvisor komen aan het licht en geheime ongewenste intimiteiten worden aan de kaak gesteld via #MeToo. Alles wordt zichtbaar en als merk kan je je niet meer verschuilen achter een opgeklopt bullshit verhaal. Want een review, hashtag en burger- journalisme verder en de reclame-bubble is lek geprikt.
Wat blijft er dan over?
Kijk waar je als bedrijf trots op bent, hetgeen je zelf op een verjaarsfeestje vertelt en breng dat naar buiten. Heb je niets om trots op te zijn? Kies er dan voor je reclamebudget in te zetten om je product of dienst beter te maken. We gaan dan in 2019 weer kijken of we erover gaan communiceren.

Hoe dan ook. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een prachtig 2018.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Waarom een why? december 1, 2017 Blog Nannie why Looking back december 27, 2017