blank

GEZOCHT: Het beste logo

Creatie, Design mei 6, 2021 By

Eigenlijk een gek verzoek, want hoe definieer je het ‘beste’ logo? Daarom kwam ik er zelf ook niet uit, toen een van mijn beste vrienden deze vraag aan mij stelde. En ook al gaf ik toen geen antwoord op zijn vraag; het bleef wel knagen. Weken-, zelfs maandenlang.

Is het beste logo een logo wat iedereen kan tekenen zonder te spieken? Dat kan je trouwens hier zelf proberen. Of is het beste logo misschien wel het duurste logo? Of juist waar het beste verhaal achter zit, of is het dan eigenlijk het beste merk? Of is het beste logo tevens ook het mooiste logo? Of is ‘mooiste’ gewoon een persoonlijke mening? Zijn er richtlijnen/regels om het beste (of mooiste) logo te kiezen? Bijvoorbeeld als het origineel is?

Daarnaast is het ook lastig om alle logo’s (qua type) over een kam te scheren. Een logo is volgens Van Dale: “een figuurtje dat een bedrijf gebruikt als merkteken”. Maar de logo’s zijn weer onder te verdelen in (minimaal) 7 categorieën; is dat dan niet appels met peren vergelijken?

De zoektocht
Ik heb er dus lang over nagedacht en ik denk eigenlijk niet dat er een eenduidig antwoord is. Tóch ga ik een poging wagen. Máár.. eerst wil ik jou als lezer vragen om jouw logo te kiezen. Neem even de tijd en bedenk welk logo jij het beste vindt. Hieronder staan ter opvulling (en ter inspiratie) wat willekeurige logo’s. Daaronder kan je zelf je keuze invullen. En weer dááronder zal ik mijn antwoord geven.

 

Nomineer hieronder jouw logo. Daarna zal ik mijn keuze vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

Niet stiekem spieken hè?

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn nominatie
Ik ga dus een poging wagen en misschien is mijn mening morgen alweer anders. Maar toch zijn er redenen genoeg om op dit moment te nomineren: het logo van McDonald’s. Ik kwam recent deze nieuwe advertentie tegen van DDB, voor McDelivery. Wéér een advertentie voor McDonalds waarbij het logo minimaal wordt gebruikt, maar toch ontzettend herkenbaar is. Ik vind hem weer ontzettend goed gevonden. Hieronder die advertentie en nog 3 andere (jaloersmakende) advertenties waarbij de simpliciteit van het logo gebruikt wordt om een communicatiedoel te bereiken.

(tekst gaat door onder de afbeeldingen)

McDonald’s – Good moments don’t need to wait – DDB – 2021


McDonald’s – The ‘M’ Effect – TBWA – 2020


McDonald’s – Follow the Arches – Cossette – 2018


McDonald’s – Open All Night – DDB – 2008

Het logo met de gele M, of eigenlijk “Golden Arches”. Sinds een aantal jaar is de rode achtergrondkleur vervangen door een groene kleur, maar de M blijft z’n unieke vorm houden (al meer dan 60 jaar!). Als kind zei mijn moeder in de auto altijd al: “jongens, kijk daar, links!” terwijl we rechts langs een McDonald’s paal reden (dus niet zoals de advertentie hierboven), zodat we niet een half uur lang gingen zeuren om een Happy Meal. Maar ook voor volwassenen blijft de M een herkenbaar punt.

Conclusie
Wereldwijd bekend logo, minimalistisch, een kind kan het herkennen én natekenen en communicatie-technisch is het briljant voor verschillende marketingdoeleinden. Daarom nomineer ik (op dit moment) het logo van McDonald’s als ’s werelds ‘beste’ logo.

Ik ben heel benieuwd naar jouw keuze! Had je nog geen antwoord gegeven? Dat kan hierboven in de blog of via deze link!

Alvast bedankt!


blank

Nathan Roos

Nathan is een geboren en getogen Utrechter met de bijpassende karakteristieken; eerlijk met een beetje bluf, creatief met een beetje realiteitszin en werelds maar ook lokaal. 030 jochie!

Meet Michelle april 15, 2021 Tunnel advertising? mei 28, 2021