blank

Geef me houvast!

brandwebbing, Marketing, Persoonlijk januari 18, 2021 By

We hadden zo veel hoop met zijn allen. 2020 was een k*tjaar en in 2021 zou alles beter worden. Helaas blijkt het virus niet in kalenderjaren te denken en loopt de lockdown gewoon over in het nieuwe jaar. Sterker nog, met de Britse variant erbij wordt de lockdown alleen maar strikter.

Hoe we hierop reageren is interessant voor psychologen, ondernemers en ook marketeers. De lockdowns confronteren ons met dingen die we niet meer mogen. We mogen geen feestjes meer hebben met vrienden en bekenden, we mogen niet meer gezellig shoppen in de stad en we mogen niet meer naar school of kantoor.

We zien dat ondernemers hierop reageren, ze moeten wel. Online shoppen neemt een vlucht, restaurants komen hun maaltijden aan huis bezorgen en festivals komen met 2-way stream oplossingen. Allemaal mooie initiatieven en vanuit het Hollandse ondernemerschap zeker toe te juichen.

Marketing tijdens Covid

Hoe kunnen we hier als marketeers nu het best mee omgaan? Wat is de juiste insteek? Hoe zetten we de thuiszittende doelgroep in beweging? De psychologen zijn hier vrij duidelijk over: Mensen hebben stress. Stress om de dingen die ze niet meer mogen. Stress om de dingen die ze moeten en stress voortkomend uit de angst voor het virus. (ter inspiratie de reeks de the NewYorker hierover publiceert https://www.newyorker.com/tag/psychology)
Deze stress geeft een impuls twee kanten op waarvan er één wel kanten biedt en de ander niet.  De impuls die geen soelaas biedt is de pro-actieve ‘ik-ga-hetgeen-mij-stress-geeft-veranderen’. Het probleem in deze tijd is namelijk dat ons gedrag bepaald wordt door externe regels. We mogen niet zelf kiezen, we mogen niet alles op z’n kant gooien. Een marketingcampagne die hierop inspeelt loopt dus al snel tegen deze externe obstakels aan.

Juist niet nu!

Neem de eindejaar campagne van Zalando https://www.adformatie.nl/campagnes/zalando-optimistisch-nieuwe-eindejaarscampagne. Hoe lief en goedbedoeld de boodschap ook is, een gestreste doelgroep kan maar moeilijk de hoopvolle boodschap voelen. In eerste instantie roept het vooral frustratie op omdat het gewenste lijfelijke contact nu niet uitgevoerd mag worden. Nu is Zalando natuurlijk in de fortuinlijke positie dat ze marktleider zijn op het online shoppen waardoor ze profiteren van de gesloten fysieke winkels. Dat neemt niet weg dat de boodschap psychologisch gezien moeilijk valt bij de doelgroep. Deze frustratie zien we ook in de reacties op al die communicatie die spreekt over “in deze rare tijden” of zinnen als “juist nu”.  Voel je het zelf ook?  Na de eerst golf in het voorjaar waar we op zoek waren naar saamhorigheid is dit na 10 maanden van stress iets wat we niet meer willen horen. Juist niet nu!

Stress verlichten

Wat moeten we dan wel doen in onze communicatie? We moeten houvast bieden. Als een mens in een voortdurende stressmodus zit is er behoefte aan zekerheid. Een behoefte aan vaste waarden, normen en relaties. We willen weer wat vaste grond onder de voeten voelen, zelfs al zijn we ons hier niet bewust van, onderbewust zoeken we zekerheid.
Dit biedt kansen aan merken, proposities en campagnes die bouwen op vertrouwen. Campagnes niet de verandering, maar het gebruikelijke naar voren brengen. Denk aan de Frummel campagne van de Staatsloterij https://staatsloterij.nederlandseloterij.nl/spel/oudejaarstrekking/frummel. Een jaarlijks ritueel gepromoot met een campagne in lijn met de laatste 3 jaren. Een commercial zonder mondkapjes of referenties aan deze ‘andere tijden’, er wordt zelfs nauwelijks anderhalve meter afstand gehouden. Voel je het? Dit is iets wat je kent, dit is iets wat de stress verlicht, hier wil je wel aan meedoen.

Natuurlijk hopen we met zijn allen dat we zo snel mogelijk weer ‘open’ kunnen. Dat we allemaal van de stress verlost zijn en op zoek gaan naar nieuwe en spannende impulsen. Maar als we realistisch zijn weten we dat vertrouwen (en dus minder stress), te voet komt en ter paard vertrekt. Het zou zomaar kunnen dat het nog tot het 3e kwartaal van 2021 duurt voor we stressvrij(er) zijn.

Tot die tijd… bied houvast!


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

BIG BROTHER is watchi… januari 8, 2021 Contextual targeting … januari 26, 2021