blank

Fyre: leedvermaak als succesformule

Marketing februari 5, 2019 By

Twee nieuwe documentaires over een gefaald festival uit 2017. Ze werden enkele dagen na elkaar online gezet en gooien beide hoge ogen.

De droom die Fyre Festival heette

In 2017 zou het meest exclusieve festival ter wereld plaatsvinden op een tropisch eiland in de Bahama’s (van voormalig eigenaar Pablo Escobar), met de grootste acts, het beste eten en de mooiste accommodaties. Op 12 januari 2017 werd onderstaande aankondigingsvideo met de wereld gedeeld waarin de mooiste modellen en influencers op de meest luxe boten de tijd van hun leven hebben en jij als kijker kon daar bij zijn.

bron: Fyre Festival, Youtube.

De prijzen van de toegangstickets waren torenhoog en het hele fenomeen ging viral toen bleek dat niks van de verwachtingen waar werd gemaakt terwijl de uitverkochte lijst met gasten per persoon al snel voor enkele duizenden dollars de boot in waren gegaan. Uiteindelijk is het hele festival een grote frauduleuze ramp geworden. Vanuit je luie stoel the rich and famous op hun plaat zien gaan – het internet kreeg er geen genoeg van.

Thuis meegenieten

Vol verbazing, ongeloof en een stiekeme grijns keken de thuiszitters mee naar dit brandende wrak. Een mooie korte compilatie van wat er allemaal mis ging kun je hieronder bekijken (meer dan 5 miljoen keer gekeken):

bron: Internet Historian, Youtube.

Nadat het een tijd stil was geweest rondom het gefaalde festival werd in december 2018 door Netflix aangekondigd dat zij een maand later een documentaire over Fyre Festival zouden uitbrengen. Enkele dagen voor de lancering bracht videostreamingdienst Hulu geheel onverwacht ook een documentaire uit. Over de verschillen tussen de twee is de laatste dagen veel te lezen online en zelf heb ik zondagochtend onderuit geploft op de bank de Netflix-variant gekeken (de Hulu documentaire is helaas niet legaal te zien in Nederland).

Waarom dit werkt

Wederom heb ik vol verbazing zitten kijken. Naar zowel beelden en verhalen die mij reeds bekend waren, alsook nieuw beeldmateriaal van achter de schermen. Waarom werkt dit zo goed? Vroeg ik mij af. Het is goed geproduceerd, ik houd van documentaires, ik vind het een ontzettend interessant fenomeen, maar bovenal: leedvermaak. Lachen om het leed van een ander. Als marketingstrategiebureau houden wij ons graag bezig met het vinden van goede, sterke content – en toch kan het ook zo makkelijk zijn soms. Hulu en Netflix zagen beide de kracht van dit viral festival blijkbaar ook.

Ik ben er niet trots op, maar ik heb zitten genieten van deze docu. Ik kan het iedereen aanraden als je deze week besluit lekker op de bank te hangen omdat het nog steeds nat en koud buiten is. Oh en mijn nieuwe held? Josh:


blank

Martijn van Dijk

Martijn; je vertrouwde aanmeerpaal in de woelige branding. Hij overziet inhoud, tech en mooie verhalen. Van een snelle campagne tot een diepte-analyse ben je bij hem aan het juiste adres.

Asjemenou! januari 31, 2019 Scriptieprijs 2018: 4… maart 14, 2019