blank

Fortnite Chapter 2

Marketing oktober 21, 2019 By

Mocht het je ontgaan zijn; Fortnite is 1 jaar, 5 maanden en 12 dagen na het blog van mijn collega Martijn nog altijd één van de populairste spellen ter wereld. Het spel trekt nog altijd ongeveer 80 miljoen spelers per maand, waarvan ik er 1, fanatiek, ben.

Nu wil ik het niet hebben over waarom Fortnite leuk is of waarom Fortnite zo groot is geworden. Maar vooral over hoe ze deze mensen vasthouden. Hoe kun je, met zo’n gigantische playerbase, je spelers geëngageerd houden en verbonden met je brand? Ze krijgen niet voor niets nog altijd 49% van hun spelers zo ver om meerdere keren aankopen te doen.

Uitkijken naar updates

Online games zijn onderhevig aan updates, net als ieder ander stuk software. Deze updates bevatten vaak performance, content en Quality of Life aanpassingen. Omdat deze updates voor downtime van de server zorgen heeft Fortnite bedacht om in seizoenen te werken. Gedurende een seizoen (10 weken) worden kleine dingen aangepast en extra content toegevoegd, met aan het einde de culminatie van het seizoen in een groots ‘event’. Deze events corresponderen vaak met langere downtime, zodat alles correct verwerkt kan worden.

Fortnite seizoen 11

Op deze manier weet Epic Games een negatief aspect (downtime en niet kunnen spelen) te veranderen naar iets positiefs; een event met nieuwe content! Een moment waar veel spelers halsreikend naar uitkijken. Ze kunnen een nieuwe Battlepass kopen (hoppa, weer € 10 verdiend) en alle nieuwe content spelen! Een briljante techniek om mensen te laten betalen voor je ‘gratis’ spel en ze seizoen in, seizoen uit, vast te houden met nieuwe dingen.

Changing the game

Dit heeft vaak wel een gevolg; nu al 10 seizoenen lang verandert Epic Games van alles in het spel. En met verandering komt weerstand. De performance schommelt per update en bepaalde veranderingen worden geïntroduceerd waar mensen het niet mee eens zijn. Hiermee werd het sentiment online en in streams steeds slechter. Met name de vele streamers (eigenlijk de influencers van de game industrie) voelden zich niet serieus genomen door Epic en werden erg negatief, met hun achterban daar vlak achteraan.

The End?

Zoals je vast hebt gezien (je kon er niet omheen, elk nieuwskanaal was er mee bezig) is vorige week alles op zwart gegaan in Fortnite. Seizoen 10 liep op z’n einde en, hoewel er diverse signalen waren voor een compleet nieuw hoofdstuk van Fortnite, leek het afgelopen. Epic had geen nieuw seizoen aangekondigd en liet niks van zich horen. Het event van het vorige seizoen, treffend genaamd ‘The End’ vond plaats, de spelwereld werd opgeslokt en alles ging op zwart. Het spel was onspeelbaar, alle social media van Fortnite gingen letterlijk op zwart, de website was zwart en het enige wat nog online stond was een zwart gat. Voor ongeveer 48 uur bleef alles ook zwart en liet Epic niks van zich horen. Niet op zomaar een moment, maar op zondag (drukste dag qua spelers) met daaropvolgend Columbus Day, een nationale vrije dag in Amerika waar de meeste spelers zitten.

Gevolg? Na een berg gratis PR (NOS pikte het zelfs op) en waarschijnlijk honderdduizenden berichten en artikelen kwam iedereen erachter dat als het spel er niet is, ze het toch wel missen! Iedereen was nieuwsgierig naar of er nog wat kwam. Een nieuw seizoen? Een nieuwe map? In een tijdspanne van 48 uur ging Fortnite voor de meesten van een frustrerend, maar verslavend spel naar een nieuwe liefde, verbeterd in elk opzicht! Het negatieve sentiment is zo goed als weg en iedereen is enthousiaster dan ooit. Dus tijd om weer wat geld uit te geven en nog meer seizoenen te blijven spelen! En ‘The End’ event? Daar heeft niemand het meer over; There’s a new kid on the block. Alleen het is nog steeds Fortnite!

Fortnite Chapter 2 season 1

blank

Jesse Schuuring

Jesse is een echte mooi-maker. Met een breed arsenaal aan skills pimpt hij beeld, animatie en concept. Zijn snelheid is onlosmakelijk verbonden met de schoonheid van zijn werk.

Black Mirror S06E01 t… september 18, 2019 CITROENSTRAAT 10 R… november 1, 2019