blank

Flow

brandwebbing februari 6, 2020 By

‘Elke dag 2 uur in de trein?! Dat is toch verschrikkelijk? Ik moet er niet aan denken…’

Voordat het verkeerd begrepen wordt; ik bedoel dus 1 uur heen en 1 uur terug. Dat is de reis die ik doordeweeks, dagelijks, afleg van en naar werk. Ik antwoord altijd hetzelfde; ‘Nee hoor, dat valt best wel mee! Het biedt een stukje rust en een moment van opstarten en afsluiten.’ En dat zeg ik niet om maar van het gesprek af te zijn! In een moderne kantoortuin is het soms best druk en chaotisch. Je collega’s zingen en fluiten, bespreken het een of ander met elkaar en staan zo naast je als ze een vraag hebben. Dat laatste is wel lekker makkelijk. Maar is het ook altijd wenselijk? Het antwoord daarop is simpelweg; nee, niet altijd. Soms is het belangrijk om, ongestoord, werk te kunnen verzetten.

Hoe krijg je dit dan voor mekaar?

Een snelle Google zoekopdracht en je valt haast over de opties. Concentratieoefeningen zoals letten op je ademhaling, stilte uurtjes, noice-cancelling headphones (die dingen werken best goed) en vriendelijk verzoeken aan collega’s of ze je even met rust laten. Ben je helemaal passief agressief; plan dan gewoon even een aantal uur ‘DO-NOT-DISTURB’ in je agenda in.

Enige tijd geleden heb ik het boek ‘Ikigai’ gelezen. Dit gaat over het vinden van je levensdoel. Dit kan van alles zijn. Het netjes houden van je moestuin, besluiten om toch zeehondenverzorger te worden of opnieuw naar school gaan en je laten omscholen. De perfecte Ikigai is er 1 die bijdraagt aan de wereld, jouw skillset, die je financieel onafhankelijk maakt en waar je van houdt. Niet altijd even makkelijk, maar werken aan een leven waarin die 4 aspecten elkaar zoveel mogelijk overlappen is al heel wat.

Dingen doen die bijdragen aan jouw Ikigai stellen je in staat om in ‘flow’ te raken. Flow. Het is een beetje een vaag begrip, maar je kent het vast al wel; de momenten dat de tijd voorbijvliegt. Waarbij je van het ene op het andere moment bent ‘geteleporteerd’ van het ontbijt, naar de lunch. En laat die flow nou net zo handig zijn om je geconcentreerd te houden. Als ontwerper is het des te belangrijker om die flow te houden. Want zonder flow kun je zo 4 uur stuk slaan op het bedenken van ideeën, waar ze in je flow maar blijven komen.

Maximale flow

Door je dagen zoveel mogelijk op te delen in blokken, waarin je je aandacht vastlegt op 1 taak kun je dit verder stimuleren. Kijk jij misschien elke 10 minuten in je mailbox? Dat haalt je uit je flow! Blok eens 2 uur in voor die ene taak, of zelfs een halve dag. Door dit te doen forceer je jezelf om bezig te zijn met 1 ding, wat je in staat stelt hier volledig voor te gaan. Het resultaat? Als deze taak ook nog eens leuk is, dan ben je in no-time in je flow en zo goed als onverstoorbaar!

Voor mij biedt de treinrit dus een uitgelezen moment om mijn dag verder op te delen. Door niet noodzakelijke taken te verplaatsen naar dit uurtje, houd ik meer tijd over om blokken in te roosteren voor mijn overige projecten. Deze blokken bieden dan natuurlijk weer meer kans om in flow te raken. Kortom; ideaal zo’n treinrit. Je krijgt gewoon meer gedaan in een dag!


blank

Jesse Schuuring

Jesse is een echte mooi-maker. Met een breed arsenaal aan skills pimpt hij beeld, animatie en concept. Zijn snelheid is onlosmakelijk verbonden met de schoonheid van zijn werk.

Even voorstellen̷… januari 9, 2020 Vacature: project lea… februari 11, 2020