blank

f*ck advertising. create content.

brandwebbing juli 16, 2020 By

Daar sta je… in de kroeg, samen met een paar van je beste vrienden.
Uit de donkerste hoek van het café staat een forse man op. Je ziet hem verschillende vrouwen aanspreken die allemaal herhaaldelijk hem met een strak gezicht korte antwoorden geven en snel wegkijken. Dan ziet hij jou staan. Hij loopt naar je toe, kijkt je aan en begint zijn pitch; “Hi, ik ben David. Veel vrouwen in deze stad zijn met mij naar bed geweest en met die ervaring heb ik nu een nieuwe techniek ontwikkeld. Wil je vanavond seks met mij?
Hier heb je ab-so-luut geen zin in en je wijst hem resoluut af. Maar na een kwartier staat hij weer voor je neus… met precies hetzelfde verhaal. Na een half uurtje weer. Als je later bij de bar gaat bestellen staat hij er ook en ja hoor… weer hetzelfde verhaal. Het zal vast wel ooit bij een vrouw gewerkt hebben… anders zou hij deze techniek niet blijven volhouden… zucht.

En zo is het ook met reclame. Steeds dezelfde, generieke boodschap ongevraagd afvuren op een doelgroep die er niet per se op zit te wachten. Sterker nog, de doelgroep zit ergens anders op te wachten. Een goed tv-programma, een interessant artikel in een magazine of hun favoriete song op de radio, maar de reclame onderbreekt die ervaring om er een commerciële boodschap tussendoor of overheen te gooien.

Vergelijk dit met contentmarketing. Contentmarketing gaat ervan uit dat je de doelgroep eerst wat komt brengen, voordat je er wat voor terugvraagt. Wat je komt brengen is bijvoorbeeld een verhaal, een spel, een functie, een stuk entertainment of zeer passende informatie. Om dit goed te kunnen doen moet je veel weten van de doelgroep, snappen wat er speelt en welke zorgen of belangen er zijn. Je moet content maken die hierop inspeelt, zo specifiek er persoonlijk mogelijk. Je moet het onder de aandacht brengen op het juiste moment en binnen de juiste context. Met al deze dingen krijg je aandacht, een luisterend oor en een welwillend publiek ervoor terug. De meest effectieve vorm van marketingcommunicatie is contentmarketing.

Daar sta je, wederom in je favoriete kroeg. Van je vrienden hoor je al een paar weken lang positieve verhalen over een hele leuke vent. Op het moment dat hij binnenkomt wijzen je vrienden hem aan. Daar staat hij, in de spotlight met zijn open en vriendelijke gezicht en een spontane blik in de ogen. Hij komt naar je toe, stelt zich voor en vraagt eerst hoe het met jou gaat. Gedurende het fijne gesprek blijkt dat jullie 4 gemeenschappelijke vrienden hebben. Sterker nog, hij zit bij je bloedeigen broer in het basketbalteam. Hij vertelt een verhaal over al zijn favoriete plekjes in de stad en als de kroeg gaat sluiten biedt hij – geheel vrijblijvend- aan je naar huis te lopen. Omdat jij hebt verteld dat je middeleeuwse kunstgeschiedenis hebt gestudeerd, vertelt hij over de stadspoort waar jullie langslopen. Daar kus je hem voor het eerst… en de rest is geschiedenis.

f*ck advertising. create content.

brandwebbing bedenkt, maakt en plaatst content met marketingdoelen. Heb jij ook interesse in een open en eerlijk gesprek over wat contentmarketing voor jou kan betekenen? Kom langs in de Pastoe Fabriek in Utrecht voor een kopje koffie of een gin-tonic van ons eigen merk Rotsoord3


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Cross Media Awards va… juli 2, 2020 Make something you lo… juli 23, 2020