blank

Facebook bashing.

Marketing, Media april 10, 2018 By

Kwaad spreken over Facebook is in. Arjen Lubach doet het, de (traditionele) media, de politieke dieren (irt het Cambridge Analytica schandaal) en zelfs in reclames stellen we dat het liken op Facebook onwenselijk is.

Al deze negatieve aandacht voor het platform resulteert in een sentiment waarin het afsluiten van je Facebook account bon-ton is. De aantallen die vertrekken zijn nog niet overweldigend, maar het kan snel gaan. Natuurlijk draait Facebook gewoon door en de andere delen van het bedrijf, waaronder Instagram en Whatsapp, lijken vooralsnog niet nadelig beïnvloed te zijn.

Toch doet deze beweging me sterk denken aan de ondergang van Hyves zo’n kleine tien jaar geleden.
Hyves was het social platform van Nederland en super sympathiek. Tot het werd overgekocht door TMG (Telegraaf Media Groep). Opeens zat er een echt groot bedrijf achter, dat de betaalde 40 miljoen euro op de een of andere manier moest terugverdienen. De sympathie voor Hyves verdween (natuurlijk niet alleen door TMG) en Facebook kwam op. Als eerste liepen twintigers uit de Randstad weg. Hyves meldde dat dit weliswaar het geval was, maar dat het platform nog steeds groeide en een sterke base had in de provincie. Vervolgens vertrokken ook die mensen en Hyves vertelde een sterkere focus te hebben op de kids, dat was tenslotte de toekomst. Toen ook die vertrokken bleef er niets anders over dan de stekker uit het hele project te trekken.

Hyves en Facebook zijn natuurlijk niet hetzelfde, er zijn meer verschillen dan overeenkomsten. Facebook als bedrijf is waarschijnlijk ‘too big to fail’. Toch is er wel een les te leren uit het Hyves-debacle (en de vergelijkbare neergang van eerder Friendster, MySpace en wellicht Twitter): Een sociaal netwerk drijft op een positief sentiment. Als dit sentiment omslaat kan het netwerk in een half jaar leeglopen.

Doe het volgende gedachten-experiment; stel dat niet de introverte nerd Mark Zuckerberg de alleenheerser van Facebook was, maar dat dit hele bedrijf in handen was van het seksuele monster Harvey Weinstein. Gebruik van Facebook, en het spekken van die kas, kan dan qua sentiment gelijk staan aan het vergoeilijken van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Gegarandeerd dat hierdoor heel Facebook leegloopt.

Facebook heeft nu een paar klappen gehad en ik denk dat het fair is om te stellen dat het sentiment nu op neutraal staat. Een paar groepen zijn tegen, maar de massa kan het nog niet al te veel boeien. Het is nu afwachten of er zich nog een (groter) schandaal voordoet, of dat alles zich langzaam stabiliseert. Hoe dan ook, het zal een interessant schouwspel zijn.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

De laatste les van St… maart 14, 2018 Kattencontent ? + ? = ? mei 2, 2018