blank

Euro 2020 x Coca-Cola

Marketing juli 13, 2021 By

Italië, Azzurri, van harte gefeliciteerd; congratulazioni! Een maand lang voetbal kijken met een spannende finale als afsluiting, die uiteindelijk (laat op de avond) met penalty’s werd beslist. Heerlijk. En naast de voetballiefhebber ook leuk voor de marketeer.

Want naast het voetbal, waarbij de ene wedstrijd beter was dan de andere, gebruikten merken (officiële sponsoren of niet) deze periode om lekker in te haken op bijzondere momenten tijdens dit toernooi. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de finale. Helaas Engeland, ook dit jaar komt het niet naar jullie “home”. Veel merken haakten daar slim op in, zoals Specsavers, IKEA en the Royal Mail (met de reactie van Poste Italiane). Maar naast snelle online inhakers van niet-sponsoren, waren de officiële sponsoren natuurlijk veelvuldig aanwezig. Bijvoorbeeld de bal in een Volkswagen-auto, maar ook tijdens de persmomenten, en in dit toernooi vooral Coca-Cola.

Het begon op de 5e dag van het toernooi. Voor de wedstrijd tussen Hongarije en Portugal haalt speler Cristiano Ronaldo tijdens de persconferentie de twee Coca-Cola flesjes demonstratief weg. Daarna pakt hij een flesje water, neemt een slok en zegt “Aqua”, om duidelijk aan te geven dat dát is wat sporters drinken. De #bottlegate was geboren.


Maandag 15 juni 2021, Cristiano Ronaldo (speler Portugal)

De actie leverde negatieve publiciteit voor Coca-Cola op en was zichtbaar op de beurs: een verlies van 4 miljard euro. De actie van Ronaldo is best bijzonder, omdat hij in zijn voetbalcarrière reclame heeft gemaakt voor niet gezonde producten, zoals KFC en…… Coca-Cola. Een dag later deed de Franse middenvelder Paul Pogba een vergelijkbare actie. Hij haalde bij de persconferentie een flesje Heineken weg, waarschijnlijk omdat hij voetbal en alcohol niet samen vindt gaan. Alleen is Heineken dit toernooi juist Heineken 0.0 aan het promoten; alcoholvrijbier dus. Dat liep (waarschijnlijk daarom) met een sisser af voor het Nederlandse biermerk.


Dinsdag 16 juni 2021, Paul Pogba (speler Frankrijk)

De speler van Oekraïne, Andriy Yarmol, wilde op de acties van Ronaldo en Pogba slim inspelen en zo nieuwe sponsorcontracten binnenhalen. Hij benadrukte namelijk hoe blij hij met deze merken is:


17 juni 2021, Andriy Yarmolenko (speler Oekraïne)

De middenvelder van Italië, Manuel Locatelli, was het juist weer met Ronaldo eens en zet ook een flesje water prominent in beeld:


17 juni 2021, Manuel Locatelli (speler Italië)

De spits van België, Romelu Lukaku, maakt een combinatie van Pogba & Yarmolenko. Hij wil graag een sponsordeal met Coca-Cola, maar heeft niks met Heineken:


18 juni 2020, Romelu Lukaku (speler België)

De trainer van Rusland, Stanislav Cherchesov, maakte de situatie juist weer positief door zijn dorst te lessen en zo (onbewust?) ook mee te doen met de #bottlegate. Dat deze flesjes er eigenlijk voor de sier staan, en dus waarschijnlijk niet gekoeld zijn, maakt voor hem niks uit:


18 juni 2021, Stanislav Cherchesov (trainer Rusland)

En aan het einde van het seizoen, na de finale, maakte Leonardo Bonucci nog maar eens even duidelijk hoe lekker Coca-Cola én Heineken zijn. Feesten doe je met een lekker biertje en/of met een lekkere Coca-Cola:


11 juli 2020, Leonardo Bonucci (speler Italië)

Conclusie
Is het goede of slechte reclame voor Coca Cola? Is Coca-Cola (en Heineken) hier goed weggekomen met de acties van deze sterspelers? En telt de uitspraak “There is no such thing as bad publicity” in dit geval ook?


blank

Nathan Roos

Nathan is een geboren en getogen Utrechter met de bijpassende karakteristieken; eerlijk met een beetje bluf, creatief met een beetje realiteitszin en werelds maar ook lokaal. 030 jochie!

Tunnel advertising? mei 28, 2021 Kijkje achter de sche… juli 16, 2021