blank

Effie meeliften

brandwebbing, Creatie, Marketing november 7, 2017 By

Meeliften met je campagne op iets of iemand: we zien het heel veel terug. Ook bij de Effies dit jaar vielen deze meelifters weer in de prijzen. WE Fashion won een bronzen Effie door in hun campagne mee te rijden met GTST-actrice Nina Sanders en Eneco stapte met de campagne in bij Buurman & Buurman en nam hiervoor dezelfde prijs in ontvangst.

Ook meeliften op jaarlijkse gebeurtenissen of speciale data, zoals het WK voetbal, Blue Monday en Moederdag blijft populair. Zo is het weer Movember, de maand waar Douwe Egberts in 2014 op inhaakte met de koffiesnor campagne en ook rond de feestdagen zullen er weer genoeg liefdevolle en warme commercials op tv te zien zijn.

Bovenstaande manieren van meeliften zijn ver van tevoren gepland: weinig wordt overgelaten aan het toeval. Hierdoor zijn de campagnes vaak erg goed en relevant en daarvoor worden ze beloond. Maar wat ik persoonlijk erg knap vind, zijn juist de onverwachte meelift campagnes. De campagnes die meeliften op een nieuwe campagne van een concurrent, een onvoorziene gebeurtenis of op de media exposure van een merk met een compleet ander product of dienst. Campagnes waar snelheid vereist is, omdat er een onverwachte lift is ontstaan. De bh-campagne die HEMA opzette, gelijk na het faillissement van Marlies Dekkers in 2013. HEMA liet voormalige klanten Marlies Dekkers niet hangen: ‘Wij vangen ze wel op’.

Hieronder nog twee voorbeelden van onverwachte meelift campagnes in 2017 die wat mij betreft ook best een Effie hadden mogen krijgen.

Heineken bij Samsung

Met het idee dat ‘bigger’ niet per se ‘better’ is, lift Heineken mee op de gigantische billboardcampagne van de Samsung Galaxy Note8. Heineken zette onder het billboard, waar staat ‘Do bigger things’, op de Stadhouderskade in Amsterdam, een klein vrachtwagentje met de tekst ‘Or mini things’, dat gaat over het nieuwe Heineken kleintje.

Ikea bij designertas Balenciaga

Begin dit jaar kwam luxemerk Balenciaga met een nieuwe tas: een grote blauwe shopping bag. Voor bijna €2000 ligt hij in de winkel, maar voor slechts €0,60 kan je praktisch dezelfde tas kopen bij Ikea. Ikea kwam één dag later met een grappige social media campagne die hier op meeliftte.


blank

Tanja Wilming

Tanja is een positieve wervelwind. Met veel enthousiasme en blijk van inzicht pakt ze alles aan wat op haar weg komt. Heb je wat uitdagends, gooi het maar haar kant op

Blockchain-based digi… oktober 9, 2017 armbandje Design op z’n kaask… november 16, 2017