blank

Effect = media x corona creatie

Marketing, Media, Positionering, Uncategorized mei 12, 2020 By

Mijn vorige blog sloot ik af met een oproep om juist in deze tijden vooral te focussen op merkcommunicatie (branding). Want saamhorigheidsgevoel met een hoopvolle boodschap speelt in op waar mensen in deze verwarrende tijden behoefte aan hebben.

Ik wist niet dat mijn blogs zo goed gelezen werden, want er is massaal gehoor aan gegeven..:).

De ene na de andere adverteerder was afgelopen maand op TV met ‘snappy’ digitale hang-out achtige commercials. Een pathetisch & melodramatisch pianomuziekje, lege straten, de woorden ‘nu meer dan ooit’, ‘gescheiden maar toch samen’ en een pay-off die bewijst dat het betreffende merk jou helpt of steunt.

ONDERSCHEIDEND VERMOGEN

Doordat veel van deze commercials sterk op elkaar kijken is het onderscheidend vermogen helaas ver te zoeken. Op YouTube is dan ook een geinige compilatie te vinden van alle Covid-19-achtige commercials:

RELEVANTIE

Het is te waarderen dat zoveel adverteerders inspringen op deze crisis met een ‘mindful’ boodschap. Maar zo langzamerhand mag je ook wel verwachten dat er meer praktische en relevant toepasbare boodschappen op de buis komen waar mensen ook werkelijk wat aan hebben. Een boodschap die je aanzet tot denken of je nieuwe inzichten geeft wat je met deze extra (thuis)tijd kan doen.

Een mooi succesvol campagnevoorbeeld daarvan komt van onze klant NHA, een bedrijf in thuisonderwijs dat zegt ‘Dit is jouw tijd’:

NHA roept op om na te denken wat je zou kunnen doen met alle tijd die nu verloren gaat aan zaken als zinloos scrollen, uitstelgedrag en roddelen. Tijd waarin je bijvoorbeeld ook vloeiend Spaans of Koreaans kunt leren. Of erkend gewichtsconsulent kunt worden.

Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat het campagneconcept al voor de corona crisis was ontwikkeld, maar het kreeg nu extra relevantie en illustreert goed wat ik bedoel. Geef mensen juist nu positieve handvatten in de vorm van praktische tips, ideeën, producten of inzichten wat deze crisis jou kan brengen in plaats van alleen herkenning van de situatie waar we met z’n allen in zitten.

De nieuwe commercial ‘reset’ van Triodos bank vind ik ook een goed voorbeeld van enerzijds herkenning van de huidige situatie maar anderzijds vooral ook vooruit kijken en de kijker op andere toekomstige (economische) gedachten proberen te zetten. Past ook erg goed bij hun merk-DNA en blijft dus ook geloofwaardig:

Ik hoop dat er over twee maanden meer van dit soort nieuwe commercials te zien zijn. Als deze blog weer zo goed gelezen wordt, heb ik daar wel vertrouwen in :).


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Net begonnen.. Hoe is… april 8, 2020 Advertentie cookies w… juni 15, 2020