blank

DOE MAAR – er verandert NIX

brandwebbing, Design, Marketing november 8, 2018 By

Ik ken een heel leuk tentje, daar speelt een prima bandje, ratta ta …

Iedereen kent de liedjes van Doe Maar uit z’n hoofd. Afgelopen maandag was ik bij een 40 jarig jubileumconcert van Doe Maar in de Ronda van Tivoli Vredenburg. Een mooie avond waarbij al hun nederpop klassiekers voorbij kwamen. Wat mij intrigeert is het feit dat deze oude knarren (Ernst Jansz en Henny Vrienten zijn inmiddels alweer 70 jaar..!), nog altijd moeiteloos alle poppodia in Nederland avond aan avond vol weten te krijgen.

Wat is hun geheim?

En welke parallellen zien we hier met het marcom vak?

Doe Maar beleefde haar hoogtij dagen begin jaren ’80, waarbij jonge gillende meiden bewusteloos vielen als ze alleen al een schim van Henny Vrienten voorbij zagen komen. Het was niet alleen de toegankelijkheid en tegelijk unieke ska sound van de liedjes die het succes bepaalde. Ook de verpakking en uitstraling maakte Doe Maar tot een ongekend cult succes. Hun abrupte einde destijds zorgde ervoor dat de mythe rondom de band alleen maar groter werd.

40 jaar na de oprichting is het ‘merk’ Doe Maar natuurlijk wel wat minder zichtbaar. Toch hunkert de 40+ generatie naar een avondje nostalgie. Opvallend genoeg waren er daarnaast ook redelijk wat tieners & studenten in de zaal, wat het geheel tot een divers en breed publiek maakte. Kennelijk spreekt de muziek en het verhaal van Doe Maar ook onder jongere generaties sterk tot de verbeelding.

Het merk Doe Maar

Kortom, als we Doe Maar omschrijven als een merk…Wat zijn dan de succesfactoren?

  • kies een niche (ska / reggae muziek)
  • zorg ervoor dat je daar in uitblinkt (uitstekende en complementaire muzikanten)
  • zorg dat je opvalt (Henny Vrienten / Ernst Jansz)
  • creëer een opvallende verpakking (fluorescerende merk merchandise)
  • wees consistent en blijf bij je roots (40 jaar na dato nog steeds dezelfde sound)

Deze ingrediënten vormen samen een sterk merk verhaal wat lengte heeft. En dan kan je op pensioengerechtigde leeftijd nog altijd even lekker cashen..:).


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Heeft Blokker het in … oktober 29, 2018 Hoeveel tijd mag crea… november 15, 2018