blank

De NPO reclamevrij? Een slecht idee!

Media juni 7, 2019 By

De huidige coalitie is overeengekomen om de NPO grondig te hervormen. Eén van de meest ingrijpende maatregelen is het (grotendeels) reclamevrij maken van de NPO. TV reclame enkel nog na 20.00 en alle digitale domeinen worden gestript van reclame. Radio blijft (voor nu) buiten schot.

Een bizar heftige ingreep waarbij het gissen is naar de noodzaak hiertoe. Ja, er is al een tijd een publiek debat gaande over de NPO en over de budgetten daarvoor. Maar dit geluid is vooral uit een relatief kleine (rechtse) kring te horen. Laat dus de overheid haar oren (te veel) hangen naar dit geluid of speelt er meer? Ongeacht de motivatie achter dit besluit, gaat het gewoonweg negatieve consequenties hebben voor de hele markt an sich.

Slechts een aantal negatieve effecten die ik zo snel kan bedenken zijn:

  • Het gat van € 50-60 mio wat voor 20.00 wordt behaald komt nu ten laste van belastingbetaler
  • Hierdoor ontstaat er een enorme druk op beschikbaar bereik, wat de prijzen bij de commerciële (op korte termijn) absoluut zal laten stijgen
  • Als resultaat wordt TV reclame voor veel partijen te duur en zal budget verschuiven naar andere kanalen (hello Google & Facebook). Momenteel is 75% van de adverteerders bij de STER een kleine adverteerder. Zij hebben zo dadelijk geen (nationaal) alternatief meer om hun doelgroepen te bereiken.
  • De commerciële omroepen zullen bijzonder veel last krijgen om significant bereik te leveren (nu al). Hierdoor zullen hun (TV) inkomsten blijven dalen wat de kwaliteit van de programma’s niet ten goede zal komen. (kan hun digital offering voldoende compenseren?)
  • Veelal jongeren & ouderen zijn met deze keuze nog moeilijker te bereiken voor zowel adverteerders als de overheid. Jongeren worden (nog meer) geduwd naar Youtube, waar reclame regulering non-existent is.
  • Voorvechter van transparantie & vaste prijzen (Ster) ‘verdwijnt’ van het veld, wat oude tactieken wellicht weer doen herleven in de hele markt? Weer meer schimmigheid voor adverteerders?
  • Het verschuiven van de budgetten van traditionele partijen (Ster, RTL, Talpa etc.) naar de grote tech platforms (facebook, google, amazon etc.) is al enige tijd gaande, maar dit gaat alleen maar versneld worden met deze maatregel. En niet te vergeten: deze tech platformen betalen geen belasting over deze omzetten, dus raakt het verlies van lokale media spend op 2 vlakken de Nederlander.

Er zijn vast nog tig andere redenen te verzinnen waarom dit een slecht idee is, maar dit is slechts een eerste hersenscheet. Ik heb oprecht veel moeite om een pro-standpunt voor dit besluit te verzinnen.

Iemand enig idee waarom dit juist wel een goed idee is? Ik hoor het graag.


blank

Jorn Moraal

Jorn maakt het onmogelijke mogelijk. Met zijn mix van marcom, tech en doorzettingsvermogen creëert hij first-mover-advantage voor zijn klanten. Als pionier in de digitale marcom is hij veelgevraagd spreker en docent.

Do’s en donR… juni 4, 2019 Zijn wij mediaprofess… juli 15, 2019