blank

Hoeveel tijd mag creativiteit kosten?

brandwebbing, Creatie, Design november 15, 2018 By

Ik werk nu ruim 15 jaar in de marketingcommunicatie en durf wel te stellen dat we er in dit vak goed in zijn om veel op het laatste moment aan te laten komen. We nemen het ons elk jaar weer voor: dit jaar hebben we echt de jaarplannen af in september en plannen we onze campagnes ruim van tevoren. Maar ergens gaan er dingen mis en dan komt het er meestal op neer dat het bureau gevraagd wordt extra snel te leveren. En ja, de klant is koning dus het bureau gaat aan het sprinten.

Zelf heb ik ook jarenlang aan ‘klantzijde’ gewerkt; ik ken het klappen van de zweep. Dus ik weet hoe het kan zijn met krappe budgetten en met strakke planningen. Toch, of misschien wel juist daarom, wil ik graag een inzicht delen. Er is namelijk een categorie ‘goedbedoelde opmerkingen’, die voortkomt uit een tekort aan geld en/of tijd. Ondanks dat ik de herkomst heel goed snap, maakt dat ze niet minder tenenkrommend. Het gaat om de categorie ‘besteed er maar niet te veel tijd aan’. Heel begrijpelijk als je op een strippenkaart werkt of al boven je budget uit bent gekomen.

De speed challenge

‘Misschien kun je max een uurtje meekijken naar wat we hebben bedacht’ is er zo een. Meekijken ja, maar als je wilt dat we met zinvolle verbeteringen komen, vergt dat wellicht meer.
Ik kan er 1.000 woorden aan wijden, maar dit videootje does the job in 1 minuut. De speed challenge: Spider-Man getekend in 10 minuten, in 1 minuut of in 10 seconden…

Spider-Man Speed Challenge (Mo Selim Art)

Die rechter Spider-Man is wel om te lachen… of te huilen. Hij roept in elk geval de vraag op: welke Spider-Man levert jouw bureau en wat is jouw rol daarin?

De creativity challenge

Een andere video die ik jaren geleden al eens zag over hetzelfde thema, kwam nu ook weer in me op. Als je nog twee minuten de tijd hebt, bekijk deze dan ook even (en let niet op de muziek):

Creativity Challenge (KreativMagazin)

Een mooie conclusie die we eigenlijk allemaal van binnen wel kennen:

creativity is not inspired by the pressure of time, but by freedom, playfulness and fun

Dus voordat je vraagt om er niet te veel tijd in te steken, bedenk dan goed hoe belangrijk de output eigenlijk is. Want als iedereen weet dat je een 10-seconden-versie van Spider-Man kunt verwachten, maak je misschien een andere afweging. En daar wordt iedereen blijer van.


blank

Nannie Gieles

Nannie is wysiwyg, enthousiast en houdt van aanpakken. Haar kracht ligt in het snel doorgronden van de marketing communicatie problematiek en het vinden van de oplossingen.

DOE MAAR – er veran… november 8, 2018 De weg kwijt met vage… december 13, 2018