blank

Contentmarketing – welk doel dient dat?

Marketing, Media augustus 20, 2020 By

CONTENTMARKETING  = WAARDETOEVOEGING

De behoefte van marketeers om hun campagneboodschap in een meer natuurlijke inhoudelijke setting te etaleren wordt alsmaar groter. Contentmarketing is hot. Vooral ook omdat goede contentmarketing je in staat stelt waarde toe te voegen voor je lezers, kijkers of luisteraars. Klassieke (online) reclame draait om vluchtige boodschappen, snelle prikkels en strakke oneliners. In eerdere blogs hebben we de voorbeelden en voordelen van contentmarketing besproken.

METEN = WETEN

De reclamebudgetten verschuiven dus meer en meer naar contentmarketing. De effectiviteit van contentmarketing zal echter wel haar waarde moeten aantonen. Immers, die reclame-euro kan maar 1 keer worden uitgegeven en zal zich links of rechts moeten terugverdienen. En het aantonen van deze effectiviteit is doorgaans wat complexer dan reguliere traditionele advertising.

Contentmarketing dient doorgaans in de funnel andere doelen (Tell) dan traditionele reclame (Touch & Sell) en daarmee wordt een 1 op 1 KPI-vergelijking met klassieke vormen van reclame lastig. Wat ons betreft verdient contentmarketing het dan ook om op andere KPI’s afgerekend te worden.

VASTSTELLEN VAN KPI’S

Bij brandwebbing bepalen we vooraf idealiter specifieke contentmarketing KPI’s die op één of meerdere onderstaande aspecten worden geoptimaliseerd en gerapporteerd:

  • X-aantal gegarandeerde (unieke) article reads, online streams, podcast luisteraars
  • X-aantal seconden/minuten dat een gebruiker de content heeft gehoord, gezien of gelezen
  • X-aantal mensen die content hebben geliked, beantwoord of gedeeld met anderen
  • Stijging/daling op propositiebekendheid, merkimago- en overweging na campagneblootstelling (exposed vs. non exposed)
  • X-aantal leads die opgevolgd kunnen worden in een nader sales/funneltraject (lead nurturing)

Wellicht zachtere KPI’s dan clicks, conversies en stijging in naamsbekendheid maar wel zo reëel. Contentmarketing ‘stand alone’ kan namelijk niet de gehele funnel dienen, maar levert toch vooral een wezenlijke mid-funnel bijdrage (consideration).

Mijns inziens dient contentmarketing dan ook bij voorkeur wel met traditionele reclame worden aangevuld. Deels om de specifieke content aan te jagen. Maar ook om op meerdere plekken en momenten touchpoints door de gehele funnel te realiseren wat synergie en maximaal effect oplevert.

Kortom, contentmarketing kan een belangrijke bijdrage leveren aan de merk KPI’s, maar je zal meerdere vormen van advertising nodig hebben om al je doelstellingen te behalen. Hoe specifieker de doelstelling, hoe specifieker de middelenselectie in de funnel kan worden. Beoordeel vervolgens elk middel op de juiste KPI’s.

Behoefte om hierover te sparren? En om te kijken wat contentmarketing kan doen in jouw funnel? Bel, app of mail ons, we luisteren heel graag…! 🙂


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Zo bereik je marketin… augustus 4, 2020 Header image Kattencontent blog SHITSHOW september 30, 2020