blank

Chantal Janzen verstoort democratisch proces Nederland.

Creatie, Design, Marketing, Media maart 20, 2017 By

Het zal je niet ontgaan zijn; vorig week waren de Tweede Kamerverkiezingen. Tegen de achtergrond van de politieke rel met Turkije is het extra belangrijk om gebruik te maken van je democratische recht om een volksvertegenwoordiger te kiezen. We wonen in een van de meest vrije landen van de wereld en het is mooi om door te stemmen daaraan bij te dragen.
De veelheid aan partijen, maar liefst 28, deden mee en streden om de zetels in de kamer. Op ieder plekje op straat, het web en in ieder praatprogramma werd gestreden om het eigen verhaal te kunnen vertellen(zie ook de blogpost van Tanja van twee weken geleden).
Per gemeente zijn er de bekende aanplakborden. Net als het canvassen op straat is het een ‘must’ voor de partijen om hier hun affiche te hangen. Logischerwijs spreken we hier met elkaar een aantal gedragsregels over af. De twee belangrijkste regels zijn:

  • Alleen plakken als het een poster is van een politieke partij die deelneemt aan deze verkiezingen. Het is tenslotte om het volk de informeren en daar moet geen onduidelijkheid over bestaan.
  • Er is beperkt ruimte dus plak één poster en niet over andere posters heen. Het is het equivalent van de ander laten uitspreken, ook als je het oneens bent.

Een mooi gebaar bij de landelijke verkiezingen van 2012 en gemeenteraadsverkiezing van 2014 was dat de verschillende partijen hun kiezers bedankten via de plakborden. Sympathiek en respectvol. Een passend onderdeel van de dialoog tussen kiezer en gekozenen.

Maar wat doet Chantal Janzen dit jaar? Ze plakt de totale borden af met tientallen posters om haar magazine te promoten http://www.adformatie.nl/nieuws/chantal-janzen-haakt-met-c-op-verkiezingen .
Los van mijn mening dat de markt na de LINDA. en de WENDY niet zit te wachten op nog een magazine van een blonde TV presentatrice is het totaal ongepast om daar de publieke borden van de verkiezingen voor te gebruiken. Dit is communicatieruimte die wij als samenleving beschikbaar stellen voor een zeer specifiek doel, en dat is zeker niet ter promotie van Chantal. Chantal zelf heeft genoeg Owned Media om gehoord te worden en als ze het nodig vindt, kan ze net als iedere andere uitgever betalen voor communicatieruimte. Wat is anders haar volgende stap? Alle verkeersborden afplakken met haar hoogblonde hoofd? Het is een ordinaire en goedkope stunt waar de betrokken bureaus zich voor mogen schamen.
Ik hoop dat volgend jaar (gemeenteraadsverkiezingen in maart) wildplakkers zich bedenken en de borden laten aan de politieke partijen om de kiezers te informeren en eventueel te bedanken. Zo niet, dan ga ik persoonlijk die ongewenste poster eraf stomen. Wie doet er mee?


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Verkiezingscampagnes maart 7, 2017 Verkiezingen De Meir - De Bijenkorf BE Offline ‘take-over… maart 22, 2017