blank

Branding en sales – een prima combinatie!

Media, Uncategorized april 15, 2019 By

Vanwege verschillende oorzaken zijn adverteerders steeds meer de nadruk gaan leggen op korte termijn sales activatie. Op ‘board-level’ wordt koortsachtig gezocht naar het gouden ei. Er ontstaat een flinke druk op de maandresultaten, waardoor er steeds minder geïnvesteerd wordt in serieus merkenbouw. Dit terwijl merkenbouw een aantoonbaar en significant lange termijn effect op sales realiseert. Reclamegoeroes Les Binet & Peter Field hebben dit recent nog weer eens aangetoond. Onderstaand grafiek geeft dit duidelijk weer;

Afbeelding1

Sales activaties leveren op de korte termijn wel een verkooppiek op. Maar het gevaar is dat je je merk uit holt indien je dit te vaak doet zonder dat er ook in het merk wordt geïnvesteerd. Brand building leidt namelijk tot lange termijn groei en hogere omzetmarges. Beide vormen van marketing werken in synergie. Essentieel is dat er een goede balans bestaat tussen het budget dat besteed wordt aan beide marketinginstrumenten: idealiter gemiddeld 60% aan brand building en gemiddeld 40% aan sales activation. Uiteraard verschillen deze gemiddelde verhoudingen per branche, zie grafiek;

Afbeelding2

Het is een proces waarbij de adverteerder continu een vinger aan de pols dient te houden;

  • Investeer meer in brand building wanneer sales activatie makkelijk gaat
  • Investeer meer in sales activatie als brand building makkelijk gaat
  • Pas de juiste besteding balans toe binnen de context van je merk

Naast de reeds geplande sales activiteiten dien je als adverteerder na te denken op welk vlak je je merk KPI’s wilt versterken en met welk gewicht. Bekijk dit vanuit de lange termijn die verder reikt dan alleen de marketing jaarkalender. Zoek de juiste mediapartners die aansluiting hebben op je merk DNA. Bedenk via welke boodschap (inhoud?), de wijze van communiceren (de vorm?) en via welke media (context?) je dit wilt doen.

Een uiterst succesvol praktijk voorbeeld van een consistent en geslaagd brand mediapartnership is die van WE Fashion & The Voice Kids. Al 8 jaar lang is WE Fashion de trotse (kleding) sponsor van dit succesvolle programma. WE Fashion zorgt voor trendy looks om de talenten van The Voice Kids zelfverzekerd te laten stralen op het podium. Dit met als primair doel om de merkbekendheid & imago van WE Fashion als aanbieder van kinderkleding te vergroten.

Elk seizoen wordt de samenwerking rijker en lukt het WE, RTL & brandwebbing om de sponsorbekendheid en engagement bij de doelgroep te verhogen. Middels een volledig geïntegreerde 360 graden branded content aanpak van paid, owned en earned media zorgen we er jaarlijks voor dat WE Fashion het programma The Voice Kids volledig claimt.

De resultaten liegen er niet om: de merkbekendheid is sinds de start al met meer dan 400% gestegen en ook de traffic en omzet stijgt jaarlijks gemiddeld met een index van 225% in de periode van uitzenden.


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Scriptieprijs 2018: 4… maart 14, 2019 Meerdere doelen berei… mei 10, 2019