blank

Blue Monday

brandwebbing, Marketing januari 16, 2018 By

Maandag 15 januari 2018: Blue Monday.
De collega’s hier bij brandwebbing spreken elkaar bemoedigend toe, de staat van het weer is passend en aan het einde van de dag roepen we dat het fijn is dat het weer voorbij is.
De term Blue Monday is ‘gecoind’ door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Om deze dag te bepalen publiceerde hij in 2005  de volgende formule:

De W staat voor het weer, D voor je schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat of je de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Alles tezamen komen we dit jaar dus op 15 januari.

Wat zou nu een goede remedie tegen die Blue Monday zijn? Een stuk chocola? Een avond Netflix? Nee, een echt goed tegengif is een fijne zomervakantie boeken. En laat dat nu net de hele reden zijn dat Blue Monday bestaat.
Blue Monday is namelijk bedacht door het bureau van reisorganisatie Sky Travel in de UK. Om het concept meer validiteit te geven, hebben ze verschillende academici aangeschreven om er (tegen betaling) hun naam aan te verbinden. En Cliff Arnall was de man die toehapte. Het kostte hem uiteindelijk wel zijn baan bij de Universiteit van Cardiff en hoongelach in de media. Het maakt hem volgens mij niet zoveel uit. Het Blue Monday fenomeen resoneert over de hele aardbol en hij kan er een goede boterham mee verdienen.

Wat leren wij hier als marketeers nu van?
Ideeën zijn sterker dan feiten. Het is natuurlijk mooi als een idee onderbouwd kan worden met feiten. Maar dat blijkt niet noodzakelijk.
Blue Monday, Singles day (11 november), Let’s make America great again, AIDA-model, de Golden Circles… als een idee logisch of passend lijkt, hebben we geen feiten nodig om het echt te maken. Een goed verhaal is genoeg.
De actie van Bavaria om een vrije dag voor carnaval te claimen, past hier ook bij. Hierbij is er gekozen voor een spokesman om het echter te maken. In dit geval de Brabantse oud-voetballer Björn van der Doelen. Wie weet gaat het lukken, maar het zorgt in ieder geval voor genoeg reuring.

En Blue Monday, ik doe er in ieder geval niet aan mee. Ik vind januari een topmaand. Een fris nieuw jaar dat helemaal openligt voor nieuwe plannen en frisse ideeën… het liefst ondersteund met echte feiten.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Nieuw jaar, nieuw gez… januari 11, 2018 Is de tijd van de DMP… januari 22, 2018