blank

Blockchain-based digital advertising

Marketing, Media, Tech oktober 9, 2017 By

Het digitale advertising landschap is verziekt.
Adverteerders weten niet goed waarvoor ze betalen.
Publishers hebben moeite om hun toegevoegde waarde aan te geven.
En (internet) gebruikers zitten al helemaal niet te wachten op reclame.
We zien dat de (nog steeds sterker wordende) trend naar mobiel vs vast internet de gebruiker op kosten jaagt. Bij de meeste mobiele abonnenten betaal je per MB-dataverkeer. Met de huidige opzet van digital advertising betaalt een gebruiker gemiddeld $23 per maand aan ads en trackers. Nog los van de tragere mobiele ervaring, is dit natuurlijk totaal ongewenst. Onderzoek wijst uit dat het laden van de ads en trackers gedurende een dag wel tot 21% van de batterij kan gebruiken.

Mede hierdoor zien we dat veel mensen adblockers installeren. Hoewel dit een oplossing is voor de gebruikers, is dit gelijk een probleem voor de publishers. Zonder advertentie-inkomsten is het op den duur niet meer betaalbaar om kwalitatieve content te produceren.
Tevens leidt de dominante positie van RTB (real time bidding) ertoe dat adverteerders vaak niet weten hoe zuiver de opgegeven targetting nu werkelijk is. Het is daarmee moeilijk de campagne op waarde te schatten.

Feitelijk zien we op ieder niveau een gebrek aan vertrouwen.

Blockchain lijkt ook hier een mogelijke oplossing. Door vertrouwen te distribueren via de blockchain, los je potentieel veel van de bovenstaande problemen op. Een voorbeeld van dergelijke initiatieven is de Brave browser. Deze browser blockt alle (of in ieder geval de meeste) trackers en ads. Als de gebruiker ervoor kiest om toch ads te zien, wordt zijn aandacht voor die ads beloond met de digitale munt BAT (Basic Attention Token). De Publisher wordt vervolgens beloond als de ad rond zijn content staat en de adverteerder betaalt alleen voor de ads die werkelijk aandacht krijgen.
Er is geen centrale partij die de waarde van de aandacht bepaalt, maar deze wordt automatisch toegekend door de blockclain. Een eerlijke uitwisseling tussen aandacht en commerciële waarde van die aandacht moet het gevolg zijn.
Meer weten over Brave en BAT? Kijk op https://basicattentiontoken.org/

In theorie zou dit een prachtige oplossing kunnen zijn. Natuurlijk moet nog maar blijken dat dit in de praktijk opgepakt gaat worden. Ik zet vraagtekens bij de potentie van een nieuwe browser als middel. Het is voor veel gebruikers een (te) grote stap om van browser te wisselen en daarnaast staan steeds meer ads in apps in plaats van in de browser.
Toch hoop ik dat dergelijke initiatieven hun weg gaan vinden naar het centrum van het speelveld. Het voelt als de discussie die we 10 jaar geleden hadden over de potentie van RTB. Ook toen zagen we dat RTB het hele landschap zou veranderen, maar welke techniek en speler hier uiteindelijk het voortouw in ging nemen was nog onduidelijk.
Wordt Brave de nieuwe voortrekker? Neemt Google blockchain-based advertising als leidende techniek over? Of zijn de commerciële conservatieve krachten zo sterk dat er (voorlopig) niets verandert?

Hoe dan ook, het is een interessant schouwspel waarbij wij graag op de eerste rij zitten.


blank

Rembrandt Smids

Rembrandt is inspirerend, gepassioneerd & een tikje eigenwijs. Door zijn brede interesses koppelt hij onverwachte elementen aan elkaar. Hij staat graag op het podium om over het vak te vertellen.

Losing my religion oktober 3, 2017 Effie meeliften november 7, 2017