blank

Black Mirror S06E01 teaser?

Tech september 18, 2019 By

Zoals elk jaar rond deze periode komt de nieuwe trailer van de populaire Netflix-serie “Black Mirror” uit: een scifi-anthologieserie die een toekomst beschrijft vol technologie, waar de mooiste uitvindingen botsen met de meest duistere menselijke gevoelens. In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen staat een nieuwe app centraal: een app die je helpt om je locatie te delen met je familieleden, zodat je bijvoorbeeld altijd weet waar je kind is. Een veilige gedachte, maar zoals we weten van Black Mirror: ergens zit natuurlijk een duistere kant in deze nieuwe aflevering..

(Tekst gaat door onder de video)

Wake up
Nee. Dit is helemaal geen nieuwe aflevering van Black Mirror. De app en de promotievideo bestaan echt: de app Life360 (maar het had ook Find My Friends van Apple kunnen zijn). Met slim knip- en plakwerk heb ik er een Black Mirror trailer van gemaakt *. Ik werd op deze app geattendeerd door een van mijn collega’s die hem gebruikt voor zijn gezin. Vrouw en kinderen bewegen op de kaart op weg naar werk, school of sport. Handig inderdaad, want dan kan je zien waar je kinderen zijn én andersom kan je zien waar je ouders blijven om het avond eten te maken. En als disclaimer; de app ziet er goed uit en werkt ook soepel. Máár.. is dit echt vooruitgang?

Is opgroeien als kind niet het jezelf losmaken van je ouders, autonomie ontwikkelen? En is het andersom niet zo dat ouderschap het steeds meer leren loslaten van je kinderen is? Het is gezond om jezelf te ontwikkelen en om zelfstandig te worden. Zeg je hiermee niet: “De wereld is eng en gevaarlijk en zonder deze app red je het niet, omdat je de wereld nog niet kent. Ik als ouder moet m’n kind in de gaten houden, anders gaat het misschien wel mis”? Kweek je hierbij niet gemis van vertrouwen van kind naar ouder? En andersom, de onnodige angst van ouder naar kind? Onbewust dan, want heb je dat wel door als je deze app gebruikt? Precies hierom moest ik denken aan mijn favoriete serie Black Mirror en specifiek aan de aflevering Ark Angel, waar een vergelijkbare situatie aan de gang is.

De toekomst
Over een paar maanden word ik zelf ouder van mijn eerste kind en vraag ik me serieus af hoe de (technologische) wereld eruitziet over zoveel jaren. In mijn jeugd werd ik nog niet digitaal gevolgd door mijn ouders als ik ging stappen tot diep in de nacht. Daarentegen ken ik mijn vriendin wel via een app. Niet omdat offline mensen ontmoeten (lees; de ouderwetse manier) niet meer lukt, maar gewoon omdat het leuk was om online te daten. Maar die grens is wel dun; tussen leuk en te ver gaan. Ik wil bijvoorbeeld geen smartwatch, want dat voelt voor mij hetzelfde als praten met iemand die zijn of haar mobiel tussen ons in heeft gelegd. Zoals Simon Sinek in 2015 al zei: als je echt een gesprek met iemand wilt; leg je mobiel dan weg. Niet op tafel en nee, ondersteboven op tafel telt ook niet. Leg hem weg, kijk de mensen aan en praat met ze. En laat je dus niet afleiden door een horloge dat vertelt dat je een nieuw mailtje hebt. Wie is er namelijk in het gesprek het belangrijkst; de persoon tegenover je of je mobiel? Let goed op de eerste scene in deze nieuwste Apple Watch reclame, best gek: “Mooi man; een horloge dat je laat afleiden als je in gesprek bent met iemand.”

Volg ze niet online, maar vertrouw erop dat ze zichzelf wel kunnen redden. Eigenlijk zegt deze campagne uit 2018 van Movistar genoeg: Maak foto’s, maar kijk ook naar je kinderen.

Connect with your life, offline.

* NOTE: De trailer aan het begin van dit verhaal is dus een parodie. De logo’s van Netflix en Black Mirror zijn niet ons eigendom, net als de video van Life360. We hebben deze input alleen gebruikt om het verhaal duidelijker te maken. Het is niet ons doel om de app Life360, Netflix of BlackMirror in een kwaad daglicht te zetten. Deze hele blog is een persoonlijke mening van de auteur.


blank

Nathan Roos

Nathan is een geboren en getogen Utrechter met de bijpassende karakteristieken; eerlijk met een beetje bluf, creatief met een beetje realiteitszin en werelds maar ook lokaal. 030 jochie!

Il fait Beau? september 6, 2019 Fortnite nieuw seizoen Fortnite Chapter 2 oktober 21, 2019