blank

BIG BROTHER is watching you

Marketing, Media januari 8, 2021 By

Afgelopen maandag keerde Big Brother terug op TV (bij RTL5 en de Vlaamse zender Vier) en uiteraard nu ook via online live streams 24/7. De premisse is hetzelfde gebleven: zet mensen honderd dagen in een huis, geïsoleerd van de buitenwereld, en kijk wat er gebeurt. Met veertig microfoons en 115 robotcamera’s wordt alles vastgelegd.

Betekent deze terugkeer een nieuwe fase in reality-tv? Of is het genre reality-tv al dusdanig uitgemolken dat het publiek het geduld niet meer kan opbrengen om te blijven kijken?

EVEN KNUFFELEN MET RUUD

Twintig jaar geleden keek half Nederland naar knuffelbeer Ruud, Bart en Sabine. Ze hadden geen idee dat ze zo massaal werden bekeken. De kijkers genoten intussen van de opgesloten bewoners, want wat je zag was nieuw en puur.

Nog eens 5 seizoenen Big Brother volgden. De kijkcijfers van de latere BB edities zetten de daling in, het nieuwe was er vanaf en de bewoners waren zich veel meer bewust dat ze bekeken werden. Er volgden andere, ruigere spin-off varianten zoals de Gouden Kooi, Geboeid en Utopia. Maar ook hier bleef steevast een heel kleine schare aan kijkers over om de ontwikkelingen te volgen.

MEDIAGEDRAG IS VERANDERD

Ondertussen is ons mediagedrag ook flink veranderd natuurlijk. Twintig jaar geleden hadden we nog geen social media, YouTube en Netflix. Lineair TV kijken bepaalde de avond voor heel veel mensen, tegenwoordig is het media aanbod flink gefragmenteerd en versnipperd.

Een dagelijks inkijkje in opgesloten en onbekende mensen die verschillende opdrachten moeten doen voelt toch wel een beetje armoedig. De eerste uitzending afgelopen maandag trok door alle publiciteit nog ruim 1,3 miljoen kijkers. De dagen hierna viel het al snel terug tot zo’n vierhonderd duizend kijkers. Voor RTL5 begrippen natuurlijk een prima cijfer, maar mijn verwachting is dat op termijn ook hier slechts een fractionele ‘die hard fan base’ van over zal blijven. En dan wordt het toch weer een hele dure en pijnlijke TV operatie.

TIJD VOOR VERNIEUWING

Nee, het is hard om te zeggen maar een reality-tv programma als Big Brother is hartstikke dood. Als dit het beste is wat de commerciële zenders aan nieuwe content kunnen brengen, voorzie ik geen goede toekomst. Het content aanbod is inmiddels zo groot dat je wel echt iets spraakmakenders moet bieden om tegengewicht te geven aan de Netflixen van deze wereld. Ik zeg, tijd voor vernieuwende content initiatieven! Ik doe een voorzet; volg 6 mensen die moeten overleven op de maan en zend dat live uit. Kost wat maar dan heb je ook écht wat…:).


blank

Lennart Morselt

Lennart is een mediaman in hart en nieren. En één die zijn mannetje staat als de discussie zicht ontvouwt over het doel en de opzet van een campagne. Pure passie!

Vacature: project lea… december 28, 2020 Geef me houvast! januari 18, 2021