blank

And the winner of the Best marketing move of the century goes to… Nike

Marketing oktober 9, 2018 By

Ongeveer een maand geleden maakte Nike het boegbeeld van hun campagne voor hun 30-jarig bestaan bekend. Een bekendmaking die niet onopgemerkt voorbijtrok. Zo nam de aandelenkoers direct een duikvlucht en was er veel roering op het wereldwijde web. Enkele personen waren zelfs zo gefrustreerd, dat ze hun gehele Nike outillage symbolisch verbrandden.

Dit alles werd veroorzaakt door de keuze van Nike om de in Amerika omstreden NFL quarterback Colin Kaepernick in te zetten als boegbeeld voor de nieuwe campagne. De sportman die zijn eigen carrière op het spel zet door te knielen tijdens het volkslied en zo steun betuigt aan de ‘Black Live Matters’ beweging. Met deze keuze neemt Nike duidelijk een standpunt in binnen het politieke verhitte landschap van de huidige Verenigde Staten. Inmiddels zijn we ongeveer een maand verder en is de eerste schok wel ingedaald. Een goed moment om Nike’s omstreden keuze eens verder onder de loep te nemen.

Beste marketing move of the century

The future is progressive

Laten we eerst het meest voor de hand liggende bespreken, namelijk Nike’s doelgroep. Nike maakt door de inzet van Kaepernick een duidelijk politieke keuze. Een keuze waarmee ze veelal de oudere conservatieve Republikeinse fans zal gaan verliezen. Gelukkig voor het rebelse merk Nike is dit niet een probleem om ‘s nachts wakker van te liggen. Aangezien het gros van haar inkomsten de afgelopen jaren werd behaald bij de meestal wat progressievere jeugd. Het is dan ook bij deze groep waar ze na de bekendmaking van Kaepernick direct populairder werden. 1-0 voor Nike dus.

Beste marketing move of the century

Fly like a butterfly, sting like a bee

Dan is er daarnaast het risico dat de carrière en bekendheid van Kaepernick door zijn statement en houding steeds meer op een zijspoor zal raken. Ik geloof het niet en denk eerder dat Nike hiermee wel eens de marketing zet van de eeuw heeft gemaakt.

Waarom? Wie was ook alweer de individuele sportman van de afgelopen eeuw? De sportheld die alles verloor, omdat hij geloofde in zijn idealen en bereid was daar grote offers voor te brengen. De sportman die de hedendaagse jeugd nog steeds raakt, zoals hij dit een halve eeuw geleden deed? De man waar je als sportmerk alles voor had gedaan om je er aan te kunnen verbinden? Yes, dat was Muhammad Ali en niet omdat hij per se de beste was, maar omdat hij bereid was om offers te maken voor zijn overtuigingen. Nike kon niet Muhammad Ali hebben, dus nemen ze Kaepernick. 2-0 voor Nike dus.

Best marketing move of the century

Of alles hierboven zich uit zal betalen voor Nike? Dit kan alleen de toekomst uitwijzen, maar naar mijn mening:

Nike just did it.

Hey een nieuw gezicht!

via GIPHY

Dat klopt, Jurre Homan is de naam, 23 jaren jong en geboren en getogen in Utrecht. Sinds vorige week ben ik als nieuw gezicht begonnen bij brandwebbing. Hier ga ik mij in eerste instantie bezighouden met het optimaliseren van de ad campagnes binnen Google en Facebook voor onze klanten. In het verleden heb ik meer gewerkt aan de content creatie zijde en nu dus meer de analytische kant op. Een leuke nieuwe uitdaging waar ik met veel plezier aan begin. Ik ben gepassioneerd door een goed uitgewerkt verhaal en ik geloof dan ook dat je als merk alleen op deze wijze een connectie maakt met je doelgroep. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om dit met brandwebbing te realiseren voor onze klanten.


blank

Jurre Homan

Jurre is een originele uitzoeker. Met zijn brede interesses en sociale bevlogenheid ziet hij in ieder project nieuwe kansen. Heb jij ook een vraag die je bij niemand kwijt kan? Jurre is je man.

Een NPS van +94? Of +… september 30, 2018 Sneaks event #MovingStills –… oktober 23, 2018