04 August 2023

Twitter's transformatie naar X: wat marketeers moeten weten

Je hebt het waarschijnlijk wel gelezen: het vogeltje is gevlogen en daarmee is ook de naam Twitter verdwenen. In plaats daarvan is er nu een enkele letter: 'X'. Het nieuwe logo zorgde meteen voor opschudding in San Francisco, waar het na een paar dagen alweer van het hoofdkantoor werd verwijderd. De felle ledverlichting in het X-logo bezorgde de omwonenden slapeloze nachten. Tja, de start van X verliep niet bepaald soepel.

Waarom kocht de revolutionaire miljardair Elon Musk Twitter, om vervolgens de naam van dit wereldwijde merk te veranderen in één enkele letter? Wat zijn de plannen voor X en waarom is het voor marketeers belangrijk om de ontwikkelingen rondom dit gloednieuwe merk in de gaten te blijven houden? Ik leg het je uit in deze blog!


Een moeizame start

Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat Elon Musk vorig jaar Twitter kocht voor het astronomische bedrag van $44 miljard dollar. Musk, de visionaire ondernemer achter Tesla en SpaceX, heeft snel zijn stempel gedrukt op het platform. Binnen een jaar tijd haalde hij Twitter van de beurs, ontsloeg hij zo'n 80% van het personeel, joeg hij de meeste adverteerders weg en zorgde hij er hoogst persoonlijk voor dat de inkomsten met de helft werden gereduceerd. Dat heeft hem niet populair gemaakt, en Twitter heeft nu te maken met flinke claims vanwege het uitblijven van ontslagvergoedingen en huurbetalingen. Niet de ideale start voor een app die volgens Musk moet uitgroeien tot "de wereldwijde marktplaats voor ideeën, goederen, diensten en kansen."

Het plan

Elon Musk denkt altijd groots. Dat hebben we gezien aan zijn avonturen met Tesla en SpaceX. Zijn visie voor Twitter gaat verder dan alleen maar een sociaal netwerk. Hij heeft grootschalige plannen om van X een "allesomvattende" app te maken, vergelijkbaar met het Chinese WeChat. Hij wil dat X niet alleen een platform is voor het delen van berichten, maar ook een plek waar gebruikers kunnen winkelen, eten bestellen en zelfs taxi's boeken. Dit alles wil Musk via een in-app geïntegreerd betaalsysteem laten verlopen. De nieuwe CEO van X, Linda Yaccarino, schreef na de naamsverandering dat dit pas het begin is van de transformatie van de app naar een globaal digitaal dorpsplein gericht op onbeperkte interactie via audio, video, berichten, betalingen en bankieren.

Deze gedurfde strategie is bedoeld om nieuwe inkomstenstromen te genereren en Twitter te laten groeien in een tijd waarin controversiële keuzes de populariteit van het platform hebben aangetast. De visie is groot, maar concrete plannen zijn er nog niet.

Wat betekent de nieuwe naam van Twitter?

De recente aankondiging dat Twitter zijn naam zal veranderen in "X", heeft velen verrast. Deze naamsverandering markeert een belangrijke verschuiving in de richting van de nieuwe identiteit van het platform. Musk heeft al een lange relatie met de letter "X". In 1999 richtte hij X.com op, de voorloper van zijn betaaldienst PayPal. Ook is de letter terug te vinden in de naam van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, zijn AI-bedrijf xAI, en zelfs zijn zoon die de naam X Æ A-Xii kreeg. 

Naast zijn voorliefde voor de X, is de naamsverandering natuurlijk ook een marketingtactiek om alle negatieve associaties die nu aan Twitter kleven, in één klap weg te vagen en met een schone lei te beginnen. Dat terwijl hij X uitbouwt tot de allesomvattende app die Musk voor ogen heeft.

Concurrentie voor het nieuwe Twitter

Musk heeft grootste plannen voor X, maar op dit moment behoort het nog niet tot de grote spelers in de wereld van social platforms. Hoewel de plannen ambitieus zijn, zijn ze niet erg origineel. Het gebruik van audio, video en berichten is op META-platformen als Facebook, Instagram en WhatsApp al mogelijk. Ook de shopfunctie is niet heel innovatief, aangezien Instagram al iets vergelijkbaars heeft en Facebook een marktplaatsfunctie kent.

Als antwoord op de dreiging die X mogelijk kan vormen, heeft Mark Zuckerberg's Meta recentelijk Threads gelanceerd, een social app die nu verbonden is met Instagram en veel wegheeft van het oude Twitter. Threads heeft in korte tijd veel volgers weten te werven, maar lijkt nu snel momentum te verliezen. Dat zou kunnen komen door de twijfelachtige privacyregels die een Threads-account met zich meebrengt. Eenmaal gedownload, kun je een Threads enkel verwijderen als je ook je gekoppelde Instagram account verwijdert. Het wordt gebruikers dus moeilijker gemaakt om de app te verwijderen. Tegenwoordig denken mensen goed na of ze de applicatie überhaupt willen gebruiken. Mede door deze privacyregelingen is de app ook nog niet beschikbaar in de Europese Unie, die veel strengere privacy maatregelen hanteert.

X, dat beweert voor meer transparantie en openheid te staan, ziet daarentegen een nieuw hoogtepunt in het aantal gebruikers deze maand. Threads lijkt dus voor nu niet de grote bedreiging te zijn die werd verwacht. Maar het wordt nog een hele kluif om alle verschillende mogelijkheden die X wil gaan aanbieden, te integreren in één app. Laat staan gebruikers weg te trekken bij bestaande applicaties waar specifieke functies al lang mogelijk zijn. Denk aan een Amazon voor het verkopen van spullen, YouTube voor het delen en bekijken van video's en WhatsApp voor het sturen van berichten.

Verwachtingen voor marketeers op het nieuwe Twitter

Voor marketeers opent het nieuwe Twitter interessante mogelijkheden en uitdagingen. Als het X lukt om het globale digitale dorpsplein te creëren, biedt dat marketeers een heel interessant nieuw kanaal. Dankzij de data die gebruikers delen met X, kunnen merken makkelijk segmenteren op bepaalde kenmerken en interesses. Dat is niets nieuws, want dit kunnen platformen als Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok ook al. De kracht zit hem in het aanbieden van een full funnel platform waar awareness, engagement, consideration, conversion, loyalty en advocacy allemaal aangeboden kunnen worden, zonder dat de gebruiker de app hoeft te verlaten.

Door het gebruik van video en afbeeldingen kunnen merken zichzelf presenteren aan het publiek. Vervolgens kunnen ze via berichten, audio of artikelen in gesprek gaan met X-gebruikers, om zo een merkvoorkeur te realiseren. Een persoonlijke merkpagina op X met een shopactie en een in-app betaalmogelijkheid kan directe verkoop stimuleren. Fans van het merk kunnen hun liefde voor het merk uitdragen. En doordat alles binnen één applicatie met elkaar verbonden is, wordt retargeting een stuk makkelijker, omdat data van gebruikers over alle lagen van de funnel gedeeld kunnen worden zonder privacyproblemen. Er zijn zelfs speculaties dat Musk zijn AI-venture xAI in de toekomst wil integreren met X. Op die manier zou er een revolutionaire manier van hele persoonlijke interactie kunnen ontstaan, waarbij data en AI gepersonaliseerde campagnes zouden kunnen vormgeven.

Met een gloednieuw merk dat nog flinke schulden heeft, zware concurrentie en een onvoorspelbare leider aan het roer, staat de toekomst van X als een groot vraagteken. Maar zoals we allemaal weten, houdt Elon Musk wel van een uitdaging. Als marketeer is het daarom juist spannend om deze ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. Want wie weet wat voor verrassingen X nog voor ons in petto heeft en welke kansen het ons kan bieden in de wereld van digitale marketing.

Bronnen

 

Thomas Hak

Media Consultant

Ook interessant

Meer van ons zien?

Wij delen geregeld inkijkjes in onze manier van werken en dagelijkse gang van zaken op kantoor, op Instagram en LinkedIn. We vinden het leuk als je ook aansluit!