05 July 2024

De onstuitbare opkomst van AI in contentmarketing

Een blog over AI. Werkelijk? Tja, het is zowel onvermijdelijk als overbodig en waarschijnlijk binnen 3 maanden achterhaald. Toch ervaren wij -als contentmarketing-en mediabureau- dat het onderwerp AI in praktisch ieder project  onderwerp van discussie is. Daarom deel ik graag met jullie hoe wij hier nu praktisch naar kijken en voorzien waar de grootste verschuivingen zullen plaatsvinden. Hierbij maken wij gebruik van drie categorieën van AI waar we de impact van ervaren.

1. Generatieve AI: De creatieve generator

Generatieve AI is het meest besproken aspect van AI binnen onze industrie, en terecht. Deze vorm van AI is gespecialiseerd in het creëren van content zoals tekst, audio, afbeeldingen en video's. Zelfs in het proces van concepting is AI een bijna onmisbare tool geworden. De technologie gebruikt bestaande content als leerstof, waardoor systemen zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer) en DALL-E van OpenAI, of Google’s AI-systemen, verbazingwekkende resultaten kunnen leveren die vaak niet te onderscheiden zijn van door mensen gemaakt werk. En de snelheid is ongekend. Er zijn al legio artikelen geschreven over de 12 maanden tussen de ‘Will Smith eating spaghetti’ video en de video’s die OpenAI’s Sora nu kan maken.

Hoewel dit grensverleggend is, stuiten we ook op significante ethische dilemma's. De content die als basis dient voor deze AI-systemen is gemaakt door echte mensen die voor hun werk zouden moeten worden gecompenseerd. De huidige praktijken rondom intellectuele eigendomsrechten en compensatie zijn ontoereikend, en dit vraagt om dringende regelgeving, vooral als we deze technologieën willen gebruiken voor overheden en ethisch bewuste klanten.

Ik verwacht niet dat die regelgeving snel genoeg opgetuigd zal zijn en ook niet dat deze goed toepasbaar is in de internationale setting en groei van AI (hallo China!). Wat me een logische route lijkt, is dat we content gaan genereren op basis van materiaal waar we zelf rechten over hebben, of die we kunnen afkopen. Maar dit bewustzijn moet zich nog wel verder ontwikkelen.

2. Analytische AI: Het brein achter de data

De tweede cruciale categorie binnen AI is analytische AI. Deze systemen gebruiken machine learning om enorme hoeveelheden externe en interne data te analyseren en te interpreteren. Dit stelt ons in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen over mediastrategieën en campagne-optimalisaties.

Een belangrijke uitdaging hier is het opschonen en structureel aanbieden van data. Vuile of ongestructureerde data kunnen de resultaten van AI-analyses vertekenen, wat leidt tot minder effectieve besluitvorming. Bedrijven moeten investeren in goede datahygiëne en infrastructuur om de volledige potentie van analytische AI te benutten.

Dit veld zal voornamelijk onzichtbaar blijven voor reguliere marketeers en consumenten. Wat zij zullen ervaren, is dat de content beter aansluit bij de interesses en de positie in ‘de funnel’. Mocht het lukken om hiermee ook de ‘waste’ en dus de ongepaste marketing te verminderen, dan is deze analytische AI een zege. Helaas zullen er ook gebruikers aan de Dark Side zijn en juist proberen meer advertising af te vuren op hulpeloze doelgroepen.

Maar blijven die doelgroepen hulpeloos? Een goede vraag die ons brengt naar de derde categorie.

3. AI in consumenteninteracties: Veranderende spelregels

De laatste, en mogelijk meest disruptieve, arena waarin AI een rol speelt, is de interactie tussen consumenten en content in de brede zin. Naarmate meer mensen AI gebruiken voor het consumeren van content, moeten marketeers nieuwe manieren vinden om hun doelgroepen te bereiken en te beïnvloeden.

Als je de OpenAI-app opent en vraagt wat je vanavond zou kunnen eten en waar je die ingrediënten kunt kopen, krijg je netjes antwoord zonder een zoekresultatenpagina of website te zien. Het hele proces gebeurt in audio (en/of tekst) en lijkt niet herleidbaar naar een specifieke of manipuleerbare bron.

Platforms zoals Google en Facebook blijven overwegend afhankelijk van advertentiemodellen, waarbij AI wordt gebruikt om advertenties te personaliseren en te optimaliseren. Ook hun producten worden slimmer en beter met AI, maar er wordt daar niet gestuurd op vervanging door AI.

Daarentegen experimenteren bedrijven zoals OpenAI met abonnementsmodellen, wat een verschuiving naar directere en mogelijk advertentievrije interacties met gebruikers kan betekenen. Consumenten zijn dan niet langer het ‘product’, maar juist de ‘klant’. Reguliere advertising zou hierbij zomaar aan het kortste eind kunnen trekken.

Wij, als contentmarketing- en mediabureau, voorzien dat als wij pakkende en interessante content blijven maken en deze bijvoorbeeld op sociale media en met mediapartners blijven aanbieden, we nog steeds doelgroepen kunnen bereiken en beïnvloeden. Maar alleen als we ons terdege informeren over wat deze doelgroepen drijft en we onze content laten aansluiten bij die interesses en besliscycli. Dit is ook precies hoe wij dit nu aanpakken, maar dat zal in de toekomst alleen maar essentiëler worden.

Conclusie

De impact van AI op contentmarketing is diepgaand en veelzijdig. Van generatieve systemen die nieuwe contentvormen creëren tot analytische tools die onze besluitvorming ondersteunen, en de wijze waarop we met onze doelgroepen communiceren — de mogelijkheden en uitdagingen zijn enorm. Bij brandwebbing zijn we vastbesloten om aan de voorhoede te staan van deze technologische revolutie, ethische overwegingen te integreren in onze praktijken, en onze klanten te begeleiden naar een toekomst waarin AI en menselijke creativiteit samen een nieuw tijdperk van marketinginnovatie vormen.

Ben jij, net als wij, nieuwsgierig naar wat AI-powered content jou kan brengen? Laat eens van je horen, ik ga er graag over in gesprek met je.

Rembrandt Smids

Creative Director